Publicerat den 02 dec 2019

Ekonomisk Frihet:
En Lyx eller en Nödvändighet?

Första advent har just passerat och julen närmar sig med stormsteg. Granen är uppe och radion spelar julmusik. Det är en tid för familjen och en tid för reflektion, så därför tänkte jag att vi kunde reflektera lite över framtiden tillsammans.

Föreställ dig själv om 20-40 år. Hur ser livet ut då?

  • Bor du i en villa på landet eller kanske en lägenhet i stan?
  • Hur spenderar du din nyvunna fritid? På resor eller hobbys? På fritidshus eller barnbarn?
De flesta tänker säkert att de vill ut och resa och upptäcka nya platser. Kanske vill man äta och dricka gott och inte behöva oroa sig över om man har pengar över till elräkningen.

Har du råd? Gör en reality check!

  • Tror du att dina månadskostnader kommer vara lägre, lika stora, eller högre än vad de är idag?
  • Tror du att du kommer ha mindre pengar, lika mycket pengar, eller mer pengar per månad när du gått i pension.
De flesta tänker säkert att de vill ut och resa och upptäcka nya platser. Kanske vill man äta och dricka gott och inte behöva oroa sig över om man har pengar över till elräkningen.
 
Har du råd att bo kvar i ditt hus på halva inkomsten?

Nästan oavsett vad du själv har tänkt så kostar allt pengar! Har du råd att bo kvar i ditt hus på halva inkomsten? Sanningen är den att de flesta svenskar inte ens reflekterar över detta innan det är för sent att göra något åt det.

“Jag har ingen koll alls. Vart ska jag börja?”

Börja med att logga in på minpension.se. Sidan är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen och samlar automatiskt in olika delar av pensionen för att ge dig en helhetsbild.

Sedan tycker jag att du ska sätta dig ner och räkna på hur mycket pengar du behöver per månad för att leva som du vill. Jag har själv räknat på våra månadskostnader så om det finns intresse så kan jag dela ut en mall i excelformat.

Nu vet du hur mycket pengar som du kommer få, och hur mycket pengar du behöver för att leva ditt liv som du vill.

Nu vet du hur mycket pengar som du kommer få, och hur mycket pengar du behöver för att kunna leva ditt liv som du vill. Stämmer drömmen överens med verkligheten?

Slutord och sammanfattning

De flesta svenskar kommer inte kunna spendera sin tid som de helst skulle vilja eftersom de helt enkelt inte har råd. Det är ganska enkelt att överslagsräkna och komma fram till hur den ekonomiska tillvaron ser ut efter pensionen. Trots detta så väljer de flesta att blunda för verkligheten.
 
Det finns STORA utmaningar med utformningen av dagens pensionssystem. Utan att gå in på det mer i detalj i denna artikel så sammanfattar en artikel i Dagens Industri från den 29 nov 2019 det hela ganska bra.

Äldreboomen, svaga födelsetal, rekordlåga räntor och bristfälliga pensionssystem bäddar för en global pensionskris som även drabbar Sverige. Om inte tunga reformer genomförs kommer hålet i de globala pensionssystemen uppgå till 16.000 miljarder dollar om några decennier.

Vågar du lita på att staten tar hand om dig när det är dags?

— SLUT ARTIKEL —

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nya Artiklar och Inlägg

- Nya inlägg varje vecka -

Gross Index (GI) är att föredra enligt Hernhag

No Comments

Aktieutdelning står för kanske hälften av avkastningen sett över flera års sikt. Ett prisindex exkluderar däremot all utdelning och tar bara med kursrörelserna. Det gör att de vanligaste börsindexen blir missvisande, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika på Privata Affärer.

Läs hela artikeln »

Guide till att välja sin egen Investeringsstrategi​

1 Comment

En investeringsstrategi är ett förhållningssätt med ett antal regler för hur man väljer att placera och förvalta sina pengar. Alla behöver välja sin egen strategi utefter sina egna behov och personlighet. Min ambition är att hjälpa oss att hitta en strategi som gör att vi sover gott om nätterna och ändå får en avkastning som vi kan känna oss nöjda med. En bra strategi är viktig – den är bojen som vi klamrar oss fast vid när havet stormar.

Läs hela artikeln »

Att spara och att leva samtidigt – Om prioriteringar och tips på hur man kan tänka

No Comments

Det är inte nödvändigtvis så att man måste offra en hel livsstil för att spara till framtiden. Ofta har vi allt som vi behöver redan nu men vi gör felaktiga prioriteringar eller inga aktiva prioriteringar alls. Genom att helt skoningslöst döda alla utgifter som inte ger oss mycket värde tillbaka så frigör vi resurser som vi därefter kan fördela för ett rikare liv: investera en del för framtiden och investera en del i nutiden på sådant som gör oss lyckligare.

Läs hela artikeln »

Frihetsräknaren

Uppdaterades senast 2019-12-07. Räknaren uppdateras en gång per kvartal.

 > Vad är detta? Läs mer här!

- Om mig -

Jag heter Joacim Törnqvist och jag skriver om hur vi kan investera våra pengar för att bli ekonomiskt fria.

Jag är Civilingenjör i Teknisk Fysik, Systemingenjör inom svensk privatindustri, pappa till två småttingar och lyckligt gift. 

Sparande och investeringar ska vara enkelt, effektivt och billigt. Det ska inte kräva en massa tid och förkunskaper. Investera på lång sikt och luta dig tillbaka så gör tiden jobbet åt dig. Läs mer om mina drivkrafter, motivation och bakgrund här

2019 startade vi våran egen resa mot ekonomisk frihet. Häng med du också!

Ansvarsbegränsning

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Fritidövertid.se ska ses som rådgivning. Jag skriver endast för att inspirera andra.

Copyright 2019-2020
Alla rättigheter reserverade

Fritidövertid.se