Publicerat den 08 dec 2019

Vad är Ekonomisk Frihet?

Vår egen definition av Ekonomisk Frihet

"Vi är Ekonomiskt Fria när den genomsnittliga avkastningen på våra investeringar täcker basutgifter, inflation, avgifter och skatter.

Basutgifter för oss är hyra, hushåll, mat, bil, försäkringar osv. Allt vi behöver för att klara oss till nästa månad. Vad man anser sig behöva är individuellt och kommer påverka hur mycket pengar som behövs för att bli ekonomiskt fri.

Genom att bara spendera avkastningen från tex värdeökningar eller utdelningar så kommer pengarna aldrig att sina. Det ger oss i teorin en extra inkomst i all evig tid – som att vinna på triss fast pengarna slutar aldrig komma. Fint va? Ja, det tycker säkert dina barn med när “trissvinsten” går i arv.
 
I praktiken så behöver vi ta hänsyn till inflation och variationer på börsen över tid. Vi fördjupar oss inte här och nu, men som tur är så finns det redan smarta personer som har studerat detta och kommit fram till ett par förhållningsregler som ökar chanserna till att pengarna inte tar slut. 
 
  • Använd lämplig riskspridning över marknader, regioner och tillgångsslag.
  • Ta inte ut mer än 4% per år (baserat på att den förväntade avkastningen är ungefär 7% före inflation och avgifter).
  • Investera på lång sikt, gärna 10+ år.
Om du vill kunna leva på avkastningen och behöver 20.000 kr/mån så måste du komma upp i 6.000.000 kr.
Jag har själv lagt till några punkter.
  • Ta inte större risk än att du kan sova gott om nätterna oavsett vad som händer i världen. När vi blir rädda så tar vi irrationella beslut vilket kan vara förödande för vårat sparande.
  • Automatisera ditt månadssparande.
  • Kolla inte “hur det går” med jämna mellanrum. Det ökar bara risken för att du fattar dumma beslut.
  • Sluta följa nyheterna. Det blir ingen människa glad av.
  • Sätt upp ett realistiskt mål.

Slutligen lite visdomsord till den som känner sig obekväm med att ta viss risk

De flesta har ingen chans att spara ihop 6.000.000 kr utan att investera sina pengar. Det finns heller inget som heter riskfri avkastning, så vi måste med andra ord ta viss risk.

Med hjälp av ränta-på-ränta effekten och lång tid så kan de flesta däremot komma en bra bit på vägen. Mycket av hemligheten ligger i anpassa sina utgifter så att man kan lägga undan pengar varje månad. Allt är bättre än inget! Jag kommer lägga upp en kalkylator på hemsidan där du själv kan räkna ut hur länge du måste spara för att nå ditt mål.

Och kom ihåg:

"You miss 100% of the shots you don't take.
- Wayne Gretzy" - Michael Scott

— SLUT ARTIKEL —

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nya Artiklar och Inlägg

- Nya inlägg varje vecka -

Gross Index (GI) är att föredra enligt Hernhag

No Comments

Aktieutdelning står för kanske hälften av avkastningen sett över flera års sikt. Ett prisindex exkluderar däremot all utdelning och tar bara med kursrörelserna. Det gör att de vanligaste börsindexen blir missvisande, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika på Privata Affärer.

Läs hela artikeln »

Guide till att välja sin egen Investeringsstrategi​

1 Comment

En investeringsstrategi är ett förhållningssätt med ett antal regler för hur man väljer att placera och förvalta sina pengar. Alla behöver välja sin egen strategi utefter sina egna behov och personlighet. Min ambition är att hjälpa oss att hitta en strategi som gör att vi sover gott om nätterna och ändå får en avkastning som vi kan känna oss nöjda med. En bra strategi är viktig – den är bojen som vi klamrar oss fast vid när havet stormar.

Läs hela artikeln »

Att spara och att leva samtidigt – Om prioriteringar och tips på hur man kan tänka

No Comments

Det är inte nödvändigtvis så att man måste offra en hel livsstil för att spara till framtiden. Ofta har vi allt som vi behöver redan nu men vi gör felaktiga prioriteringar eller inga aktiva prioriteringar alls. Genom att helt skoningslöst döda alla utgifter som inte ger oss mycket värde tillbaka så frigör vi resurser som vi därefter kan fördela för ett rikare liv: investera en del för framtiden och investera en del i nutiden på sådant som gör oss lyckligare.

Läs hela artikeln »

Frihetsräknaren

Uppdaterades senast 2019-12-07. Räknaren uppdateras en gång per kvartal.

 > Vad är detta? Läs mer här!

- Om mig -

Jag heter Joacim Törnqvist och jag skriver om hur vi kan investera våra pengar för att bli ekonomiskt fria.

Jag är Civilingenjör i Teknisk Fysik, Systemingenjör inom svensk privatindustri, pappa till två småttingar och lyckligt gift. 

Sparande och investeringar ska vara enkelt, effektivt och billigt. Det ska inte kräva en massa tid och förkunskaper. Investera på lång sikt och luta dig tillbaka så gör tiden jobbet åt dig. Läs mer om mina drivkrafter, motivation och bakgrund här

2019 startade vi våran egen resa mot ekonomisk frihet. Häng med du också!

Ansvarsbegränsning

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Fritidövertid.se ska ses som rådgivning. Jag skriver endast för att inspirera andra.

Copyright 2019-2020
Alla rättigheter reserverade

Fritidövertid.se