Publicerat den 16 dec 2019

Ränta-på-Ränta

Ibland läser jag inlägg som är så kloka att jag undrar om inte allt redan är sagt och skrivet. Sedan påminner jag mig själv om att det finns mängder med människor där ute som fortfarande inte har en idé om hur det ska lägga upp sitt sparande för framtiden.

Jag vill hjälpa andra att förstå hur fantastiskt enkelt och effektivt det är att investera sina pengar. Allt man behöver är ju i princip 10% av sin lön och en väldig massa tid. Min egen far har alltid sagt att “det är inte inkomsterna du blir rik på, utan det är utgifterna”. Med det säger han att om du tjänar 1.000.000 kr/mån (en miljon kr/mån) och bränner 1.100.000 kr/mån (en miljon etthundratusen kr/mån) så kommer du ändå att hamna på fattighuset tillslut. Detta finns det otaliga exempel på.

Albert Einstein levde mellan 1879 och 1955 och sägs ha sagt följande,

"världens åttonde underverk är ränta-på-ränta", 
"den starkaste kraften i universum är ränta-på-ränta".

Även om det låter som att han raljerar så ligger det en stor sanning i det som sägs (vare sig det var Einstein eller inte som sa det). Ränta-på-ränta är ekonomisk magi och det kan göra vem som helst ekonomiskt fri under sin livstid. 

Låt mig förklara med ett exempel:

Om du har 100.000 kr idag och investerar det i billiga globala indexfonder med en förväntad avkastning på ungefär 8% per år så kommer du att på…

  • 10 år fördubbla pengarna till 200.000 kr
  • 20 år femdubbla pengarna till 500.000 kr
  • 30 år tiodubbla pengarna till 1.000.000 kr

Att lägga undan 100.000 kr är långt ifrån omöjligt för de allra flesta som är villiga att prioritera sina utgifter. De allra flesta kan med andra ord gå i pension som miljonärer. Den som vet om det gör ett aktivt val.

Slutord och sammmanfattning

Alla kan bli ekonomiskt fria med rätt ekonomiska prioriteringar. 100.000 kr kan göra dig till miljonär om du bara är villig att låta tiden göra jobbet.

Jag har massor av oskrivna artiklar i mitt huvud som jag skulle vilja få ner på pränt, men tyvärr är det svårt att få tid att skriva med härjande dagisvirusar och stundande jullediget. Följande ligger dock på plan just nu,

  • Investeringsstrategier – varför globala indexfonder och inte utdelningsaktier tex?
  • Hur man bygger upp en portfölj
  • En lektion i att sluta spekulera bort pengarna på börsen. 
  • Minska dina utgifter genom att kapa onödiga kostnader
  • Livet är nu – vi sparar inte för att leva sen. 
  • F.I.R.E – Financially Independent Retire Early – Ekonomivärldens extremister

Har du några idéer på vad du skulle vilja diskutera? Kommentera gärna!

För den intresserade vill jag rekommendera dagens inlägg på RikaTillsammans.se där dom skriver ett lättläst och väldigt sammanfattande inlägg om investeringsstrategier, utgifter, börspsykologi, risker, timing, fundamental och teknisk analys, balansering och risktagande, månadssparande mm. Det ger en bra överblick som jag tycker alla borde ägna en halvtimme åt att försöka förstå.

— SLUT ARTIKEL —

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nya Artiklar och Inlägg

- Nya inlägg varje vecka -

Gross Index (GI) är att föredra enligt Hernhag

No Comments

Aktieutdelning står för kanske hälften av avkastningen sett över flera års sikt. Ett prisindex exkluderar däremot all utdelning och tar bara med kursrörelserna. Det gör att de vanligaste börsindexen blir missvisande, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika på Privata Affärer.

Läs hela artikeln »

Guide till att välja sin egen Investeringsstrategi​

1 Comment

En investeringsstrategi är ett förhållningssätt med ett antal regler för hur man väljer att placera och förvalta sina pengar. Alla behöver välja sin egen strategi utefter sina egna behov och personlighet. Min ambition är att hjälpa oss att hitta en strategi som gör att vi sover gott om nätterna och ändå får en avkastning som vi kan känna oss nöjda med. En bra strategi är viktig – den är bojen som vi klamrar oss fast vid när havet stormar.

Läs hela artikeln »

Att spara och att leva samtidigt – Om prioriteringar och tips på hur man kan tänka

No Comments

Det är inte nödvändigtvis så att man måste offra en hel livsstil för att spara till framtiden. Ofta har vi allt som vi behöver redan nu men vi gör felaktiga prioriteringar eller inga aktiva prioriteringar alls. Genom att helt skoningslöst döda alla utgifter som inte ger oss mycket värde tillbaka så frigör vi resurser som vi därefter kan fördela för ett rikare liv: investera en del för framtiden och investera en del i nutiden på sådant som gör oss lyckligare.

Läs hela artikeln »

Frihetsräknaren

Uppdaterades senast 2019-12-07. Räknaren uppdateras en gång per kvartal.

 > Vad är detta? Läs mer här!

- Om mig -

Jag heter Joacim Törnqvist och jag skriver om hur vi kan investera våra pengar för att bli ekonomiskt fria.

Jag är Civilingenjör i Teknisk Fysik, Systemingenjör inom svensk privatindustri, pappa till två småttingar och lyckligt gift. 

Sparande och investeringar ska vara enkelt, effektivt och billigt. Det ska inte kräva en massa tid och förkunskaper. Investera på lång sikt och luta dig tillbaka så gör tiden jobbet åt dig. Läs mer om mina drivkrafter, motivation och bakgrund här

2019 startade vi våran egen resa mot ekonomisk frihet. Häng med du också!

Ansvarsbegränsning

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Fritidövertid.se ska ses som rådgivning. Jag skriver endast för att inspirera andra.

Copyright 2019-2020
Alla rättigheter reserverade

Fritidövertid.se