Publicerat den 18 dec 2019

Pengar är Tid

BLACK FRIDAY! CYBER MONDAY! JULAFTON! NYÅR! PÅSK! MIDSOMMAR! SEMESTER! FÖDELSEDAGAR! NAMNSDAGAR! IMPULS! GLÄDJE! TRÖST! LÖRDAG! REA!

Det saknas verkligen inte anledningar att låta kulorna rulla. Det är socialt, ger kickar och sätter guldkant på tillvaron. Man lever ju bara en gång, så varför skulle man inte ta och unna sig? Shopping betraktas tom av vissa som en hobby, och på en hobby måste man få spendera pengar. Livet är ju kort och det gör oss glada!

De flesta av oss ägnar sig åt någon typ av lönearbete. Man spenderar sina 40h/vecka på jobbet och sedan sätts lönen in på kontot den 25:e. Sedan snurrar karusellen (ekorrhjulet?) vidare – räkningar, mat, hyra, kläder, ny tv och förhoppningsvis har vi inte spenderat mer än att pengarna räcker till dess att nästa lön kommer.

Det är bekvämt. Vi klagar och gnäller lite, men vi vet att vi har det bra. Egentligen. Eller?

Hur mycket betalar du för dina pengar?

Det är faktiskt inte särskilt svårt att räkna ut. Som exempel,

En bruttolön på 30.000 kr ger 22.800 kr efter skatt. 40h/vecka ger översätts till en timlön på lite över 140 kr/h.

 

 • Nya kläder för 1000 kr kostar dig alltså över 7h på jobbet. Nästan en hel arbetsdag.
 • Nya skor för 1500 kr? nästan 11h. Nära på en och en halv arbetsdag.
 • En ny tv för 6000 kr kostar dig 43h på jobbet. Efter en hel arbetsvecka så får du ändå gå tillbaka och jobba måndag fm innan du betalat din nya tv.
Många gånger är det inte ens våra stora inköp per månad som kostar, utan det är summan av alla små köp, som en kaffe och en macka om dagen för 50 kr, lottoprenumerationen, netflix, några spontaninköp på lagerhaus, en jättefin kudde från Mio, nya gardiner med 70 olika specialtillbehör från IKEA (och extra kostnad för att du måste åka tillbaka dit när du glömde en viss typ av mutter och nu dessutom passar på att köpa en plastblomma till ditt nya badrum).
 
Summa per månad?  Säkert inte under 10.000 kr. 
Kostnad? Mer än 9 arbetsdagar, dvs nästan en halv månad på jobbet.
 

Med andra ord spenderar du troligtvis mer än halva din tid på jobbet varje månad åt att tjäna ihop pengar till små inköp, som ger dig väldigt lite tillbaka i värde. Sedan tröstar du dig själv med nya impulsköp för att du kämpar så hårt i veckorna.

 
Tjänar du mindre än 30.000 kr/mån så betalar du ännu mer i tid för varje inköp. 

Vi påstår att vi inte har tid

Nu när sambandet mellan tid och pengar är klart så kan vi börja fundera vilka möjligheter vi har om vi stryker alla onödiga utgifter och bara prioriterar sådant som ger oss mycket värde tillbaka.
 
Helt plötsligt kan du kanske gå ner i tid och ta en långhelg varje vecka. Var ledig måndag eller fredag och spendera tiden med familjen. Åk på utflykt, ta en till sovmorgon eller passa på att läsa en bok. Hitta dig själv eller ta en joggingvända i naturen. Från att ha varit ledig två dagar per vecka så har du precis ökat dina lediga dagar per vecka med 50%!
 
Har du inte tid eller ork att hitta på något roligt för dig själv och din nästa, eller med barnen i veckorna? Ställ dig själv frågan hur hårt du egentligen prioriterar dina utgifter. 40h/vecka är hårt och mer än så är vi inte skapta för att klara över ett helt arbetsliv.
 
Är du ett offer för omständigheterna? Då går det ju alltid att blunda och köra på som vanligt... 
 

Vissa spenderade kronor är mer värda än andra

Vi lever här och nu och vi ska inte undvika utgifter helt bara för att få det bättre sedan. Jag och de flesta andra behöver däremot bli mycket bättre på att vara ärliga med oss själva och spendera pengarna på sådant som vi tycker ger mycket värde tillbaka. Exempelvis streamingtjänster är för mig något som inte skapar mycket värde utan mest kostar pengar och tar tid. Sedan är det ju gött att sitta och kolla på serier, men det är inte mycket värde i det. Det betyder inte att det inte är det för dig. Detta är helt subjektivt.

När vi rannsakar oss själva så inser vi att vissa spenderade kronor skapar mycket värde åt oss. Tex mat, hus, bil, utflykter med barnen. Och andra utgifter skapar lite värde, tex snabbmat och diverse impulsköp som glöms bort innan de packats upp ur kassen. Om vi kan stryka alla de utgifter som skapar lite värde åt oss så har vi skapat utrymme för ett månadssparande. Investerade pengar kan ge oss ekonomisk frihet att ägna oss åt sådant som skänker oss äkta glädje i framtiden. Eller så kan du helt enkelt bara gå ner i tid och köpa en bra bok.

Det är så otroligt enkelt i teorin och samtidigt så fruktansvärt svårt att genomföra i praktiken. Det handlar om att ändra en livsstil vilket kräver att man vågar syna sig själv på riktigt. När ändrade du en personlig egenskap senast?

Energi och motivation

Att prioritera sina utgifter ger både mer pengar och tid över för annat. Du kan lägga undan till ett sparande för framtiden och kanske ändå gå ner i arbetstid. För många, och även för mig, så ger det utrymme för att varva ner och slappna av på riktigt mellan varven. 

80% arbetstakt gör att jag presterar bättre när jag väl är på jobbet eftersom jag är fokuserad och utvilad och jag kan släppa tankarna på vår ekonomi för att jag vet att vi har stenkoll. Jag går inte och väntar på semestern för att överleva året, utan den kommer som en bonus. Det är fördelarna med ett hållbart upplägg.

Jag kan dessutom vara mer närvarande hemma eftersom jag har ork och kraft att engagera mig i min familj och mina vänner. Det ger en positiv utväxling som är helt otrolig. 

Tänk att jag kan köpa allt detta till priset av 20% nettolön. DET kallar jag VÄRDE.

Slutord och sammmanfattning

Varje spenderad krona är mer tid på jobbet. Genom att stryka onödiga utgifter så kan du skapa utrymme för att gå ner i arbetstid och/eller utöka ditt månadssparande. Gnäll inte över måndagar om du inte redan prioriterar dina utgifter. 

Jag har arbetat hårt med att identifiera och stryka utgifter från vårat liv som vi inte anser ger oss mycket värde tillbaka. Resultatet är att min fru kan vara föräldraledig på heltid, jag kan arbeta på 80% (mer tid med familjen!!) och att vi ändå kan investera en bra summa per månad till både oss själva och till barnen.

— SLUT ARTIKEL —

2 kommentarer för “Pengar är Tid”

  1. Hej Maria! Jag gick igenom kontoutdrag för flera månader bakåt och skrev ner våra stående kostnader i Excel. Det gav en ovinklad bild av hur vi spenderar våra pengar. Sedan började det svåra – att rannsaka sig själv och avgöra om det vi la pengarna på faktiskt gav oss ett värde tillbaka. Helt plötsligt behövde vi fundera på vad som ger oss mervärde i livet, egentligen. Jag håller på att skriva en artikel om det just nu faktiskt, så håll utkik så kommer det ett helt inlägg om ämnet “att spara eller att leva”.

   Mvh
   Joacim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nya Artiklar och Inlägg

- Nya inlägg varje vecka -

Gross Index (GI) är att föredra enligt Hernhag

No Comments

Aktieutdelning står för kanske hälften av avkastningen sett över flera års sikt. Ett prisindex exkluderar däremot all utdelning och tar bara med kursrörelserna. Det gör att de vanligaste börsindexen blir missvisande, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika på Privata Affärer.

Läs hela artikeln »

Guide till att välja sin egen Investeringsstrategi​

1 Comment

En investeringsstrategi är ett förhållningssätt med ett antal regler för hur man väljer att placera och förvalta sina pengar. Alla behöver välja sin egen strategi utefter sina egna behov och personlighet. Min ambition är att hjälpa oss att hitta en strategi som gör att vi sover gott om nätterna och ändå får en avkastning som vi kan känna oss nöjda med. En bra strategi är viktig – den är bojen som vi klamrar oss fast vid när havet stormar.

Läs hela artikeln »

Att spara och att leva samtidigt – Om prioriteringar och tips på hur man kan tänka

No Comments

Det är inte nödvändigtvis så att man måste offra en hel livsstil för att spara till framtiden. Ofta har vi allt som vi behöver redan nu men vi gör felaktiga prioriteringar eller inga aktiva prioriteringar alls. Genom att helt skoningslöst döda alla utgifter som inte ger oss mycket värde tillbaka så frigör vi resurser som vi därefter kan fördela för ett rikare liv: investera en del för framtiden och investera en del i nutiden på sådant som gör oss lyckligare.

Läs hela artikeln »

Frihetsräknaren

Uppdaterades senast 2019-12-07. Räknaren uppdateras en gång per kvartal.

 > Vad är detta? Läs mer här!

- Om mig -

Jag heter Joacim Törnqvist och jag skriver om hur vi kan investera våra pengar för att bli ekonomiskt fria.

Jag är Civilingenjör i Teknisk Fysik, Systemingenjör inom svensk privatindustri, pappa till två småttingar och lyckligt gift. 

Sparande och investeringar ska vara enkelt, effektivt och billigt. Det ska inte kräva en massa tid och förkunskaper. Investera på lång sikt och luta dig tillbaka så gör tiden jobbet åt dig. Läs mer om mina drivkrafter, motivation och bakgrund här

2019 startade vi våran egen resa mot ekonomisk frihet. Häng med du också!

Ansvarsbegränsning

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Fritidövertid.se ska ses som rådgivning. Jag skriver endast för att inspirera andra.

Copyright 2019-2020
Alla rättigheter reserverade

Fritidövertid.se