Publicerat den 01 jan 2020

Hur man hittar och väljer bra Indexfonder

Introduktion

När du har bestämt dig för en investeringsstrategi som passar just dig så är det dags att välja fonder till ett automatiskt månadssparande. Oavsett placeringshorisont och strategi så rekommenderar jag att basen i ditt sparande bör utgöras av globala indexfonder

Det här inlägget kommer att handla om hur man hittar bra indexfonder eftersom det ger bra riskspridning och eftersom att forskningen visar att aktivt förvaltade fonder inte slår sitt jämförelseindex över tid i 99.4% av fallen.

Det pågår en diskussion om värdet i att exponera sig mot sin hemmamarknad eftersom det är där man ska spendera sina pengar, eller om det är att ta onödig risk. Eftersom svaret kan variera över tid så räcker det med att jag klargör min egen ståndpunkt: Jag investerar inte i enskilda bolag och jag exponerar inte vårt sparande mot en enskild börs, som tex den svenska. Jag har ingen särskild anledning att tro att den svenska börsen kommer slå världsindex över tid och avstår därför den extra risken.

Med undantag för riskspridning, så om du inte har särskild anledning att tro att en enskild marknad kommer gå bättre än någon annan så bör du inte investera dina pengar där. Samma gäller förstås för enskilda bolag. Utgångspunkten i ditt sparande bör vara global exponering över olika marknader och branscher. 

Läs vidare för tips på hur man kan välja bra indexfonder!

Vart ska man leta för att hitta indexfonder?

Nordnet och Avanza har väldigt bra sökfunktioner som gör det möjligt att sortera fram just indexfonder. Klicka för att se alla tillgängliga alternativ hos Nordnet,

Sökfunktion för att hitta alla tillgängliga indexfonder hos Nordnet.

Eller hos Avanza,

Sökfunktion för att hitta alla tillgängliga indexfonder hos Avanza.

I flervalsmenyer kan du sedan lätt sortera mellan indexfonderna för att sortera mellan,

  • Marknader: tex globalt, asien eller europa.
  • Kategorier: tex små eller stora bolag.
  • Fondbolag: tex länsförsäkringar, SPP mm.
  • Risk: typiskt medel eller hög

Det går även att sortera bort alternativ som inte uppfyller dina krav på ett hållbart investerande. Tex fonder som har innehav i alkohol, pornografi, vapen mm.

Hur man analyserar en indexfond

Även om det egentligen inte är särskilt svårt att analysera och bedöma en indexfond så är det ingenting som de allra flesta kommer göra. Det kräver nämligen lite efterforskning, intresse och tid samt en hälsosam mängd kunskap inom statistiska begrepp. Om du inte känner igen dig så får du då istället lägga lite mer tid på att hitta en källa som du litar på. Mitt tips rent allmänt är att inte lite på någon som får provision baserat på försäljning av vissa produkter, tex bankernas ekonomiska “rådgivare“. Lita aldrig på någon som får provision baserat på vilka fonder dom rekommenderar till dig.

Jag förutsätter att du redan vet vilka marknader du är intresserad av att följa. Om du inte har någon aning så kan du alltid få lite inspiration från våran egen investeringsstrategi. Ett generellt råd för att öka riskpridningen är att försöka inkludera så många marknader (regioner i världen) och branscher (teknik, finans, IT, mm) som möjligt. Om det låter intressant så ska du låta globala indexfonder i utvecklade ekonomier utgöra basen i din portfölj. Därefter kan du komplettera med en andel tillväxtmarknader och småbolag (även dessa globala).

1. Kolla vilket index som fonden följer

Det ska framgå av fondfaktabladet “basfakta för investerare” som finns tillgängligt för varje enskild fond om du bara söker upp den hos din nätmäklare. 

Jag upplever sällan att namnet på indexet är informativt men med lite googling går det ofta att ta reda på vad det betyder och vilka tillgångar som indexet är tänkt att spegla. 

2. Undersök hur väl fonden speglar sitt index

Vi vill att fonden ska spegla sitt jämförelseindex så tätt som möjligt. Det kollar vi enklast på Morningstars hemsida. Vi vill se att det finns en hög korrelation mellan indexet och fonden och att de samvarierar.

2.1 Förklaringsvärde

Ett förklaringsvärde=100 betyder att vi har perfekt korrelation och att fonden exakt speglar sitt index. Förklaringsvärde=0 betyder att det inte finns någon korrelation alls mellan de två. Vi strävar efter ett värde så nära 100 som möjligt, men allt över 90 är bra.

2.1 Tracking error

Indexfonder ska vara följsamma mot sitt index och ett tracking error bör helst ligga under 0.5. Det betyder att fonden ligger nära sitt index.

2.2 Active share
För att fonden ska kunna följa sitt index bra så behöver innehaven spegla indexet. Active share = 100 betyder att inga av indexets tillgångar ingår i fonden medan 0 betyder att alla av indexets tillgångar ingår i fonden. Ett värde på ungefär 10 är normalt för en indexfond.

3. Kolla så att avgifterna är låga

Avgiften hittar du igen om du klickar på fondens “basfakta för investerare”. Den årliga avgiften ska inte överstiga 0,4%. Allt som överstiger 0,4% måste motiveras tydligt. Fonden ska inte ha några köp-, sälj- eller andra avgifter.

4. Ta reda på den förväntade avkastningen

På morningstar.se går det att se hur fonden, och indexet, har gått. Sök upp fonden och gå till historik-fliken. Historiken sträcker sig bara så långt tillbaka som fonden har funnits så nya fonder kan sakna den här informationen. En svaghet i den här jämförelsen är att det inte är säkert att den historiska avkastningen speglar den framtida, men det kan ge oss en idé om det är 1% eller om det är 10%. Länk till exempel här.

Länsförsäkringar Global Indexnära som följer MSCI world net return indexet har avkastat 13,0% i medel de senaste 5 åren. Att jämföra med indexets 12,8%.

5. Ta reda på den riskjusterade avkastningen (Sharpekvoten)

Riskjusterad avkastning är ett fint sätt att säga att man vill att standardavvikelsen i avkastningen ska vara låg. Helst vill vi ju se 8% om året i avkastning utan variation, men så fungerar det tyvärr inte. När vi tar risk så säger vi att vi accepterar en viss nivå av svängning runt ett medelvärde. Det finns inget som heter “riskfri avkastning”. 

Ett lätt sätt för oss att se om en fond har haft hög avkastning till låg risk är att kolla på Sharpekvoten. Vi vill att Sharpekvoten ska vara så hög som möjligt. En sharpekvot på 0.2-0.3 är vanligt medan 0.5 är bra. En kvot över 1.5 är misstänksamt och då bör man fundera på varför det är så. 

Gå in på Morningstar.se eller klicka här, navigera direkt till “Fonder” och sök bara upp fonden du vill undersöka. Längst ner hittar du igen följande.

Ett bra exempel är Länsförsäkringar Global Indexnära som följer MSCI world net return indexet med en sharpekvot på 1,11.

Allt annat lika i din fondjämförelse så är Sharpekvoten (Sharpe ratio) utslagsfaktorn när du väljer fond. Om Sharpekvot saknas så kan du alltid välja att ta den fond som har lägst standardavvikelse.

Övrigt

Morningstar stjärnor och fondbetyg

Antalet stjärnor på fonden (1-5) är helt baserat på tidigare prestation vilket inte säger något om framtida avkastning. Det är ett irrelevant mått som vilseleder konsumenter och det ska inte användas för att välja fonder. Avgiften är en mycket bättre indikator på hur fonden kommer gå i framtiden. Läs mer om ämnet här om du är intresserad.

ETF:er

En ETF är en börshandlad fond som handlas precis som en aktie. Om du ska köpa ETF:Er så behöver du se till att skaffa dig koll på hur de fungerar. Courtageavgifter tillkommer och du bör se till att undersöka spreaden. Själv äger jag inga sådana produkter.

Jag vill verkligen avråda från att investera i “spännande” produkter om du inte har stenkoll på hur dom fungerar. Som alltid finns det en risk att du förlorar pengar och den risken ökar väsentligt om du inte förstår vad du köper.

Slutord

Det är en tröskel att ta sig över innan man kan bedöma och analysera fonder. Särskilt om man saknar baskunskaper inom statistiska begrepp. Om du är en av få lyckliga individer som har intresse och tid att utvärdera fonder så finns det mycket att vinna ekonomiskt. Tillhör du inte den kategorin personer så får du lägga energin på att försöka hitta en pålitlig källa till information.

Ta då åtminstone fasta på de saker som är lätta att ha koll på som tex avgifterna. Bara där är mycket vunnet.
 

— SLUT ARTIKEL —

En kommentar för “Hur man hittar och väljer bra Indexfonder”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nya Artiklar och Inlägg

- Nya inlägg varje vecka -

Gross Index (GI) är att föredra enligt Hernhag

No Comments

Aktieutdelning står för kanske hälften av avkastningen sett över flera års sikt. Ett prisindex exkluderar däremot all utdelning och tar bara med kursrörelserna. Det gör att de vanligaste börsindexen blir missvisande, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika på Privata Affärer.

Läs hela artikeln »

Guide till att välja sin egen Investeringsstrategi​

1 Comment

En investeringsstrategi är ett förhållningssätt med ett antal regler för hur man väljer att placera och förvalta sina pengar. Alla behöver välja sin egen strategi utefter sina egna behov och personlighet. Min ambition är att hjälpa oss att hitta en strategi som gör att vi sover gott om nätterna och ändå får en avkastning som vi kan känna oss nöjda med. En bra strategi är viktig – den är bojen som vi klamrar oss fast vid när havet stormar.

Läs hela artikeln »

Att spara och att leva samtidigt – Om prioriteringar och tips på hur man kan tänka

No Comments

Det är inte nödvändigtvis så att man måste offra en hel livsstil för att spara till framtiden. Ofta har vi allt som vi behöver redan nu men vi gör felaktiga prioriteringar eller inga aktiva prioriteringar alls. Genom att helt skoningslöst döda alla utgifter som inte ger oss mycket värde tillbaka så frigör vi resurser som vi därefter kan fördela för ett rikare liv: investera en del för framtiden och investera en del i nutiden på sådant som gör oss lyckligare.

Läs hela artikeln »

Frihetsräknaren

Uppdaterades senast 2019-12-07. Räknaren uppdateras en gång per kvartal.

 > Vad är detta? Läs mer här!

- Om mig -

Jag heter Joacim Törnqvist och jag skriver om hur vi kan investera våra pengar för att bli ekonomiskt fria.

Jag är Civilingenjör i Teknisk Fysik, Systemingenjör inom svensk privatindustri, pappa till två småttingar och lyckligt gift. 

Sparande och investeringar ska vara enkelt, effektivt och billigt. Det ska inte kräva en massa tid och förkunskaper. Investera på lång sikt och luta dig tillbaka så gör tiden jobbet åt dig. Läs mer om mina drivkrafter, motivation och bakgrund här

2019 startade vi våran egen resa mot ekonomisk frihet. Häng med du också!

Ansvarsbegränsning

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Fritidövertid.se ska ses som rådgivning. Jag skriver endast för att inspirera andra.

Copyright 2019-2020
Alla rättigheter reserverade

Fritidövertid.se