Publicerat den 02 jan 2020

Årets indexfonder 2020

Introduktion

Det nya året har börjat och det är dags att ombalansera portföljen och se över sina fonder. För att kunna utvärdera de olika alternativen så har jag använt mig av guiden till hur man hittar och väljer bra indexfonder

God fortsättning! /J. Törnqvist

Resultat av utvärderingen

Resultatet av utvärderingen innebär ingen förändring i vår egen portfölj inför 2020.
 Så här ser resultatet ut efter utvärderingen av fondutbudet  på Nordnet och Avanza. En lärdom jag tar med mig är att det är billigare att köpa nästan samtliga indexfonder hos Nordnet än hos Avanza, som tar något högre avgifter.
Jämför gärna själv innan du köper. 

Edit: Jag har skickat frågan till Avanza och Nordnet för att utreda om det kan bero på skillnader i kostnadsredovisningen. Artikeln uppdateras när jag vet mer.
 

Det finns många bra alternativ och de flesta går att köpa hos både Avanza och Nordnet, mest med undantag för Avanzas egna produkter. 

Och kom ihåg:

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Fritidövertid.se ska ses som rådgivning. Jag skriver endast för att inspirera andra.

En geografisk karta över fördelningen mellan utvecklade ekonomier i rosa färg och tillväxtmarknader i blått.

De bästa indexfonderna

Fonderna är indelade efter rubrikerna nedan. Följande indexfonder uppfyller kravställningen till lägst avgifter.

Stora och medelstora bolag i utvecklade ekonomier

Det finns många bra alternativ och dom är listade i fallande ordning efter hur jag själv skulle välja dom.

 • Länsförsäkringar Global Indexnära
 • DNB Global Indeks A
 • Swedbank Robur Access Global
 • Avanza Global (OBS den är ny så det finns inte mycket information att utvärdera den på).

Stora och medelstora bolag i utvecklade ekonomier och tillväxtmarknader

Här finns i princip bara ett alternativ, men det är en mycket bra indexfond som följer MSCI ACWI (all country world index). Rekommenderas.

 • SPP Aktiefond Global A

Små bolag i utvecklade ekonomier

Här finns det bara ett alternativ egentligen och vill vi ha det så får vi leva med att den är dyr.

 • Handelsbanken GI Småbolag Ind Cri A1 SEK

Stora och medelstora bolag i tillväxtmarknader

Det finns ett par bra alternativ men skulle jag välja en så blir det länsförsäkringar. Alternativen är listade i fallande ordning.

 • Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A

 • DNB Global Emerging Markets Indeks A (ny och finns inte mycket info)

 • Avanza Emerging Markets (ny och finns inte mycket info)

Stora och medelstora bolag i Asien

Om du tror att den asiatiska marknaden kommer öka sin andel av världsmarknaden i framtiden och om du vill öka exponeringen så rekommenderas,

 • Swedbank Robur Access Asien

Slutord

Om du undrar hur du ska fördela innehaven mellan olika marknader så att det blir en bra balans i portföljen så kan du hitta inspiration i Fritid Övertids portfölj.

Mycket nöje och lycka till med dina framtida investeringar!

2 kommentarer för “Årets indexfonder 2020”

 1. Jag är nästan helt säker på att du har fel angående att avanza tar högre avgift än Nordnet, handlar om hur man redovisar avgiften.

  1. Hej och tack för din kommentar!

   Det får jag undersöka närmare i så fall. Har du något exempel från portföljen som du kan förtydliga med?

   Edit 12-01-2020: Jag har skickat vidare frågeställningen till både Avanza och Nordnet för att förstå om det finns skillnader i avgiftsredovidningen. Båda följer MiFID II (Markets in Financial Directive II) som är ett EU-direktiv med syfte att bla göra det lättare att jämföra avgifter mellan olika mäklare och fonder, så några större skillnader bör man inte vänta sig. Avanza kallar det för “produktens avgift” och Nordnet kallar det för “Årlig avgift”. Båda verkar inkludera förvaltningsavgift, transaktionskostnader och övriga avgifter, men Nordnet skriver samtidigt att det inte finns något standardiserat sätt att räkna på transaktionskostnader. Transaktionskostnader ska däremot redovisas av fondbolaget till mäklaren så där borde det heller inte skilja sig för oss. Jag har även ställt frågan om avgiften kan ha att göra med inkluderande/exkluderande av källskatter på utdelningar mm.

   Jag återkommer med mer info när/om jag får svar, förmodligen i en helt separat artikel här på fritidövertid.se med hänvisning till din frågeställning.

   Mvh
   Joacim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nya Artiklar och Inlägg

- Nya inlägg varje vecka -

Gross Index (GI) är att föredra enligt Hernhag

No Comments

Aktieutdelning står för kanske hälften av avkastningen sett över flera års sikt. Ett prisindex exkluderar däremot all utdelning och tar bara med kursrörelserna. Det gör att de vanligaste börsindexen blir missvisande, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika på Privata Affärer.

Läs hela artikeln »

Guide till att välja sin egen Investeringsstrategi​

1 Comment

En investeringsstrategi är ett förhållningssätt med ett antal regler för hur man väljer att placera och förvalta sina pengar. Alla behöver välja sin egen strategi utefter sina egna behov och personlighet. Min ambition är att hjälpa oss att hitta en strategi som gör att vi sover gott om nätterna och ändå får en avkastning som vi kan känna oss nöjda med. En bra strategi är viktig – den är bojen som vi klamrar oss fast vid när havet stormar.

Läs hela artikeln »

Att spara och att leva samtidigt – Om prioriteringar och tips på hur man kan tänka

No Comments

Det är inte nödvändigtvis så att man måste offra en hel livsstil för att spara till framtiden. Ofta har vi allt som vi behöver redan nu men vi gör felaktiga prioriteringar eller inga aktiva prioriteringar alls. Genom att helt skoningslöst döda alla utgifter som inte ger oss mycket värde tillbaka så frigör vi resurser som vi därefter kan fördela för ett rikare liv: investera en del för framtiden och investera en del i nutiden på sådant som gör oss lyckligare.

Läs hela artikeln »

Frihetsräknaren

Uppdaterades senast 2019-12-07. Räknaren uppdateras en gång per kvartal.

 > Vad är detta? Läs mer här!

- Om mig -

Jag heter Joacim Törnqvist och jag skriver om hur vi kan investera våra pengar för att bli ekonomiskt fria.

Jag är Civilingenjör i Teknisk Fysik, Systemingenjör inom svensk privatindustri, pappa till två småttingar och lyckligt gift. 

Sparande och investeringar ska vara enkelt, effektivt och billigt. Det ska inte kräva en massa tid och förkunskaper. Investera på lång sikt och luta dig tillbaka så gör tiden jobbet åt dig. Läs mer om mina drivkrafter, motivation och bakgrund här

2019 startade vi våran egen resa mot ekonomisk frihet. Häng med du också!

Ansvarsbegränsning

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Fritidövertid.se ska ses som rådgivning. Jag skriver endast för att inspirera andra.

Copyright 2019-2020
Alla rättigheter reserverade

Fritidövertid.se