Publicerat den 03 jan 2020

Aktivitetsgraden avslöjar bankernas bedrägeri - Nytt redovisningskrav from 2020

Fonderna måste from 2020 redovisa aktivitetsgraden (tracking error)

Som jag skrev om i artikeln om hur man hittar och väljer bra indexfonder så är ett av nyckeltalen vi använder i utvärderingen den så kallade aktivitetsgraden, eller tracking error som det heter på engelska. Aktivitetsgraden är ett mått på skillnaden mellan den historiska avkastningen mellan en fond och dess jämförelseindex. 

För en indexfond förväntar vi oss en liten skillnad till en låg kostnad. Aktivt förvaltade fonder däremot tillämpar teknisk och fundamental analys (bland annat) och har som mål att välja bolag (s.k. stockpicking) som ska gå bättre än index och därmed få högre avkastning. Den typen av analys är resursintensiv och därför får man som konsument betala mer (ofta mycket mer) för aktivt förvaltade produkter.

En aktivt fövaltad fond förväntar vi oss ska avvika märkbart från sitt jämförelseindex. Annars följer den ju bara index…

Det stora bedrägeriet

Många fondförvaltare har skott sig på att lura sina kunder: de har sålt “aktivt” förvaltade fonder till ett högt pris, och sedan i praktiken tillämpat passiv förvaltning. Det har gjort att kunderna fått betala miljardbelopp över åren i avgifter för en produkt som de sedan inte fått. Mellanskillnaden har räknats hem som vinst för banken.

Swedbanks f.d. VD för Robur, Tomas Hedberg, råkade försäga sig i en intervju 2013. Se artikel i SvD

"Det var i SvD den 21 november [2013] som Roburs vd Tomas Hedberg förklarade att svårigheterna för två av Swedbanks allra största aktiefonder – Allemansfonden och Kapitalinvest – att slå sitt jämförelseindex berodde på att banken inte hade ”gett sig själv chansen” att ha en bra avkastning"

Uttalandet resulterade i att Aktiespararna inledde en juridisk process mot Swedbank och att konsumentverket inledde en granskning mot företaget. Vidare skriver SvD,

"Roburs vd Tomas Hedberg bröt mot finansvärldens största tabu: Han sade som det var. Bluff-fonderna är den smutsiga lilla hemlighet som alla i branschen känt till men gjort allt för att skydda."

Aktivitetsgraden avslöjar bedragare

Aktivitetsgraden måste alltså fr.o.m. i år redovisas öppet vilket kommer göra det enklare att identifiera “dolda indexfonder”. Privata affärer skriver i en artikel den 3 jan 2020,

"Spararna ska även få information om hur fondförvaltningen bedrivs och en motivering till varför det valda jämförelseindexet är relevant att jämföra fonden mot. Om en fond inte kan jämföras mot något relevant index ska du som konsument få information om det samt en förklaring till varför, skriver Konsumenternas bank- och finansbyrå på sin sajt.

Om fonden funnits i mer än två år ska fonden även redovisa det historiska aktivitetsmåttet för upp till 10 år bakåt i tiden."

Det är fantastiska nyheter för oss småsparare och det ökar transparensen när vi väljer fonder. 

Slutord

Tyvärr finns det anledning att anta att den här informationen inte kommer att förmedlas via bankernas “rådgivare” till de som är i störst behov av att veta det. Och även om informationen förmedlas så  är nog sannolikheten låg att mottagaren vet vad dom ska göra med den…

Bankerna fortsätter sitt plundringståg mot pensionärer och småbarnsfamiljer som inte har koll på sina investeringar, men tillsammans kan vi kanske göra skillnad om vi hjälps åt att sprida kunskapen!

— SLUT ARTIKEL — 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nya Artiklar och Inlägg

- Nya inlägg varje vecka -

Gross Index (GI) är att föredra enligt Hernhag

No Comments

Aktieutdelning står för kanske hälften av avkastningen sett över flera års sikt. Ett prisindex exkluderar däremot all utdelning och tar bara med kursrörelserna. Det gör att de vanligaste börsindexen blir missvisande, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika på Privata Affärer.

Läs hela artikeln »

Guide till att välja sin egen Investeringsstrategi​

1 Comment

En investeringsstrategi är ett förhållningssätt med ett antal regler för hur man väljer att placera och förvalta sina pengar. Alla behöver välja sin egen strategi utefter sina egna behov och personlighet. Min ambition är att hjälpa oss att hitta en strategi som gör att vi sover gott om nätterna och ändå får en avkastning som vi kan känna oss nöjda med. En bra strategi är viktig – den är bojen som vi klamrar oss fast vid när havet stormar.

Läs hela artikeln »

Att spara och att leva samtidigt – Om prioriteringar och tips på hur man kan tänka

No Comments

Det är inte nödvändigtvis så att man måste offra en hel livsstil för att spara till framtiden. Ofta har vi allt som vi behöver redan nu men vi gör felaktiga prioriteringar eller inga aktiva prioriteringar alls. Genom att helt skoningslöst döda alla utgifter som inte ger oss mycket värde tillbaka så frigör vi resurser som vi därefter kan fördela för ett rikare liv: investera en del för framtiden och investera en del i nutiden på sådant som gör oss lyckligare.

Läs hela artikeln »

Frihetsräknaren

Uppdaterades senast 2019-12-07. Räknaren uppdateras en gång per kvartal.

 > Vad är detta? Läs mer här!

- Om mig -

Jag heter Joacim Törnqvist och jag skriver om hur vi kan investera våra pengar för att bli ekonomiskt fria.

Jag är Civilingenjör i Teknisk Fysik, Systemingenjör inom svensk privatindustri, pappa till två småttingar och lyckligt gift. 

Sparande och investeringar ska vara enkelt, effektivt och billigt. Det ska inte kräva en massa tid och förkunskaper. Investera på lång sikt och luta dig tillbaka så gör tiden jobbet åt dig. Läs mer om mina drivkrafter, motivation och bakgrund här

2019 startade vi våran egen resa mot ekonomisk frihet. Häng med du också!

Ansvarsbegränsning

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Fritidövertid.se ska ses som rådgivning. Jag skriver endast för att inspirera andra.

Copyright 2019-2020
Alla rättigheter reserverade

Fritidövertid.se