Publicerat den 08 jan 2020

Att spara och att leva samtidigt - Om prioriteringar och tips på hur man kan tänka

Introduktion

Det här inlägget handlar om att prioritera sina pengar rätt så att vi får utrymme för att både spara och att spendera pengar genom att kapa onödiga utgifter som inte ger oss mervärde tillbaka. Många förknippar sparande med avhållsamhet och dygd. De som är i 30-årsåldern och uppåt har säkert hört talat om fröknarna Spara och Slösa – den ena så slösaktig och värdslig och den andra så dygdig och duktig. “Den som spar hon har” lät det. 

Som så ofta annars så är det en avvägning – i det här fallet mellan att spara, slösa och att investera – en gyllene medelväg med ambitionen att båda ha och äta kakan samtidigt. I grund och botten handlar det om att frigöra kapital så att du ger dig själv valmöjligheten. Fortsätt läsa för lite tips på hur man kan tänka runt utgifter och sparande.

Att spara eller att leva – prioritera rätt och få båda!

Det är inte nödvändigtvis så att man måste offra en hel livsstil för att spara till framtiden. Ofta har vi allt som vi behöver redan nu men vi gör felaktiga prioriteringar eller inga aktiva prioriteringar alls. Genom att helt skoningslöst döda alla utgifter som inte ger oss mycket värde tillbaka så frigör vi resurser som vi därefter kan fördela för ett rikare liv: investera en del för framtiden och investera en del i nutiden på sådant som gör oss lyckligare. En nutidsinvestering kan tex vara att köpa tid för pengar som jag skrivit om här.

När vi rannsakar oss själva, och är helt ärliga, så kan vi börja förstå vad som egentligen ger oss mycket värde och glädje tillbaka i livet. Och det är ju sådant som man ska lägga pengarna på. Det är förstås trevligt att köpa kaffe och macka i fiket varje dag, att alltid köpa lunchen i restaurangen på jobbet, eller köpa lite nya kläder, men det kanske inte är sådant som ger dig äkta värde och glädje – det kanske finns annat som skulle ge dig mer värde för samma pengar. Exempel är barnen, en hobby eller tid. Ofta handlar det om tusenlappar varje månad.

Ställ dig själv frågan: “skulle jag bli en mindre lycklig människa med ett tomt hål i mitt liv utan X?”. Om svaret är nej så har du hittat en summa pengar som du borde kunna prioritera annorlunda. Om svaret å andra sidan är ja så vet du ju åtminstone om det. Då kanske du tom borde prioritera mer resurser till den aktiviteten från andra aktiviteter som du svarat nej på. Det jag vill säga är att det är aldrig är fel med ärlig självinsikt och en aktiv prioritering av sina pengar.

Sätt upp mål med sparandet och fundera över dina/era drivkrafter

Många (inklusive jag själv ibland) tänker ofta på sparande som uppskjuten konsumtion. Dvs jag sparar nu för att bränna pengarna inom en viss tid. Sedan börjar cykeln om med ett tomt sparkonto, vilket är lite som att tända eld på skogen för att värma sig. Elda upp skogen så blir du riktigt varm och go’ en liten stund, men efteråt tar det inte lång tid innan du fryser igen och då har du inga träd kvar. Ta bara den mängd ved som du behöver just nu så kommer skogen att se till att nya träd växer fram och du kan alltid hålla dig varm.

Liknelsen ovan kanske haltar något, men poängen är att pengar skapar nya pengar om de får ligga och förränta sig över tid, som tex i en bra global indexfond. Kan vi anpassa utgifterna så att vi bara spenderar avkastningen (några träd i taget) så ser baskapitalet (skogen) till att det vuxit fram nya färska pengar nästa gång vi behöver dom. Desto större skogen är desto fler träd kommer att växa fram på kortare tid… ni förstår nog poängen. Det här är kärnan i hela konceptet som vi kallar ekonomisk frihet. Bygg en skog och lev på avkastningen.

Det är viktigt sätta upp mål och ambitioner och inte vara rädd för att inte nå hela vägen dit – att ha nått en del av vägen är mycket bättre än inget alls. Även om man inte kan leva på sin avkastning så kanske du får tillräckligt för en fin “gratissemester” med familjen varje år. Att bara lägga pengar på hög utan plan eller mål är dömt att misslyckas för de flesta. Tillslut kommer det alltid någonting annat emellan. Jag har skrivit om mina egna drivkrafter här. Det håller mig motiverad att fortsätta.

Om man är två så är det bra att gemensamt komma fram till vad målet är, för det är inte självklart att det är samma för båda. För vissa så ger pengar på kontot en känsla av lugn och frihet som är värd mer än produkterna och tjänsterna man kan köpa för dom. För andra så är pengar till för att spenderas och inget annat. Om den ena typen, en ekonomiskt återhållsam personlighet, sparar tillsammans med en spenderar-personlighet så kommer det att uppstå konflikter när man har nått sitt mål. Den ena kommer tycka att: “du får inte spendera pengarna för då tar du min frihet ifrån mig”, och den andra kommer tycka att: “om jag inte får spendera pengarna – vad är dom då till för?”. Prata igenom det med varandra innan ni börjar sätta undan en massa pengar.

Kartlägg dina månatliga utgifter och avsluta allt som inte ger dig mycket värde tillbaka

Här kommer några konkreta tips på hur du kan kartlägga kostnader och frigöra ekonomiskt utrymme för utökat sparande och hobbys!

  1. Start ett tomt excelblad. Skriv upp olika kategorier som tex mat, hyra, försäkringar, bil, el (inkl elnätsavgift), vatten, sopor, kläder, prenumerationer (tex netflix, viaplay), telefoner, sparande, inredning osv. 
  2. Öppna din internetbank och börja gå igenom dina utgifter från minst ett par månader tillbaka och fram till idag. Lägg till nya kategorier som du märker längs vägen, tex nöjen såsom bio, puben, m.m.
  3. Räkna ut hur mycket du spenderar per månad i genomsnitt för de olika kategorierna. Är det någon siffra som sticker ut?
  4. Summera totalkostnaden för alla dina utgifter per månad. Nu vet du hur mycket pengar det i genomsnitt går åt att leva så som du faktiskt gör.
  5. Lägg till rader i excelbladet för dina inkomster. En för lön, en för barnbidrag osv. Summera alla dina inkomster. Nu vet du hur mycket pengar som kommer in på kontot i genomsnitt varje månad.
  6. Subtrahera de totala utgifterna från inkomsterna så ser du ditt månadsnetto. Har du några pengar kvar eller ser du till att spendera varje krona? Går du back? Utan förändringar eller buffert så är det här din ekonomiska flexibilitet när skiten träffar fläkten.
  7. Sätt dig ned själv eller med din respektive och prata om vad ni skulle vilja spendera pengarna på egentligen – tex hobbys, fritid, barnen. Finns det sådant som ni tycker att ni vill göra men inte har råd med? Det är nu som du/ni aktivt börjar prioritera sådant som skapar värde för Er. Det kommer bli väldigt tydligt hur mycket små dagliga spontana inköp kostar egentligen (massor är svaret) – siffrorna ljuger inte. Man kan även byta till en billigare bil, flytta till ett mindre boende, sluta handla dyr skräpmat och helt plötsligt har man bytt onödiga utgifter mot möjligheter, som tex en årlig familjeresa utomlands och ett fint sparande istället.

Avsluta allt som inte ger dig/er mycket värde tillbaka. Ge inte bort dina pengar för struntprylar eller dyra kaffe lattes. Du har lagt ner din mest värdefulla tid i livet på att jobba ihop dina pengar och varenda kotte i världen vill byta till sig dom mot saker som inte är värda hälften.


RikaTillsammans skriver bra om hur man kan ta ett helhetsgrepp om sin ekonomi. Där går det att få lite fler idéer om hur man går vidare och lägger upp en buffert och hur den bör stå i relation till sparandet i övrigt.

— SLUT ARTIKEL — 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nya Artiklar och Inlägg

- Nya inlägg varje vecka -

Gross Index (GI) är att föredra enligt Hernhag

No Comments

Aktieutdelning står för kanske hälften av avkastningen sett över flera års sikt. Ett prisindex exkluderar däremot all utdelning och tar bara med kursrörelserna. Det gör att de vanligaste börsindexen blir missvisande, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika på Privata Affärer.

Läs hela artikeln »

Guide till att välja sin egen Investeringsstrategi​

1 Comment

En investeringsstrategi är ett förhållningssätt med ett antal regler för hur man väljer att placera och förvalta sina pengar. Alla behöver välja sin egen strategi utefter sina egna behov och personlighet. Min ambition är att hjälpa oss att hitta en strategi som gör att vi sover gott om nätterna och ändå får en avkastning som vi kan känna oss nöjda med. En bra strategi är viktig – den är bojen som vi klamrar oss fast vid när havet stormar.

Läs hela artikeln »

Att spara och att leva samtidigt – Om prioriteringar och tips på hur man kan tänka

No Comments

Det är inte nödvändigtvis så att man måste offra en hel livsstil för att spara till framtiden. Ofta har vi allt som vi behöver redan nu men vi gör felaktiga prioriteringar eller inga aktiva prioriteringar alls. Genom att helt skoningslöst döda alla utgifter som inte ger oss mycket värde tillbaka så frigör vi resurser som vi därefter kan fördela för ett rikare liv: investera en del för framtiden och investera en del i nutiden på sådant som gör oss lyckligare.

Läs hela artikeln »

Frihetsräknaren

Uppdaterades senast 2019-12-07. Räknaren uppdateras en gång per kvartal.

 > Vad är detta? Läs mer här!

- Om mig -

Jag heter Joacim Törnqvist och jag skriver om hur vi kan investera våra pengar för att bli ekonomiskt fria.

Jag är Civilingenjör i Teknisk Fysik, Systemingenjör inom svensk privatindustri, pappa till två småttingar och lyckligt gift. 

Sparande och investeringar ska vara enkelt, effektivt och billigt. Det ska inte kräva en massa tid och förkunskaper. Investera på lång sikt och luta dig tillbaka så gör tiden jobbet åt dig. Läs mer om mina drivkrafter, motivation och bakgrund här

2019 startade vi våran egen resa mot ekonomisk frihet. Häng med du också!

Ansvarsbegränsning

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Fritidövertid.se ska ses som rådgivning. Jag skriver endast för att inspirera andra.

Copyright 2019-2020
Alla rättigheter reserverade

Fritidövertid.se