Publicerat den 10 jan 2020

Guide till att välja sin egen Investeringsstrategi

Introduktion – Vad är en investeringsstrategi?

En investeringsstrategi (“strategi”) är ett förhållningssätt med ett antal regler för hur man väljer att placera och förvalta sina pengar. Alla behöver välja sin egen strategi utefter sina egna behov och personlighet. En strategi kan t.ex. vara offensiv med hög risk och mycket aktier, eller väldigt defensiv med t.ex. nästan bara räntor.

I biologin fick vi lära oss att alla människor är en konstruktion av arv och miljö. En person som fått ärva “nerver av stål” har i grunden bättre förutsättningar för att investera mer offensivt. Men miljö spelar också in, och erfarenheter från tidigare investeringar kommer att ha stor inverkan på vårat framtida beteende. Så den personen som i grunden hade bra nerver kanske nu är väldigt orolig p.g.a. tidigare högriskinvesteringar som inte gått vägen. Eller så är det tvärtom: dåliga nerver men bra erfarenheter kan skapa en lugn investerare. Brist på erfarenhet är också en faktor som spelar in i det allmänna välmåendet när man placerar sina pengar.

Vem man är och vilka erfarenheter man har i bagaget kommer spela roll. Min ambition är att hjälpa oss att hitta en strategi som gör att vi sover gott om nätterna och ändå får en avkastning som vi kan känna oss nöjda med. En bra strategi är viktig – den är bojen som vi klamrar oss fast vid när havet stormar.

Varför ska man ha en strategi?

En investeringsstrategi är ett förhållningssätt och ett regelverk som du sätter upp för dig själv innan du börjar placera dina pengar. Anledningen till man bör göra detta innan man placerar sina pengar är för att det är extremt svårt att tänka klart när pengarna ligger på börsen och värdet börjar svänga uppåt och nedåt. 

Vi lägger upp en strategi för att ha något att hålla fast vid när det inte längre går bra för oss. Impulsiva beslut kan vara fullständigt förödande för värdet på våra tillgångar. En bra strategi klargör redan innan hur du ska reagera när börsen oundvikligen vänder nedåt igen. Då behöver du inte lösa problemet i realtid och ta snabba beslut – det är bara att följa planen/strategin. Det är just därför som det är så viktigt att du hittar en egen strategi som passar dig och som du tror på. Det går inte att kopiera någon annan rakt av om du inte ärligt tror på den, för då kommer du troligtvis att överge den när den behövs som mest.

Hitta din egen investeringsstrategi

Att hitta sin egen strategi handlar om att ge sig själv ärliga svar på ett antal frågor. Svaren på frågorna ger dig en grund att stå på och ett regelverk att följa när du placerar och förvaltar dina pengar. Se till att vara nedvarvad och att du inte är stressad när du gör detta. Omge dig med källor till kunskap som du kan vända dig till om du har frågor eller funderingar (skriv gärna dina frågor i en kommentar här på Fritid Övertid om du vill ha någon att diskutera med!). Lugn och ro gör att du vågar vara ärlig med dig själv.

Jag punktar upp frågorna och kommenterar under med exempel för att förtydliga men den här hemläxan behöver var och en göra själv.

Och kom ihåg att det finns inga rätt eller fel – det här är helt individuellt. 

1. Vad är mina drivkrafter till att spara?

Jag har skrivit om mina egna drivkrafter här. Dina drivkrafter avgör bland annat placeringshorisonten och risknivån. Att identifiera sina drivkrafter hjälper oss att inte sälja av innehavet för tidigt av fel anledningar. Om den huvudsakliga drivkraften är tryggad ekonomi för din pension så ska du ju t.ex. inte ta ut pengarna för att köpa en båt eller en bil när du är 55.

Ett exempel från mig själv ser ut på följande vis,

Mina drivkrafter är både positiva och negativa. De positiva drivkrafterna, sådant som jag vill, är,

 • upplevd trygghet
 • tid med familjen
 • behålla fysisk och mental hälsa
 • få tid att resa med min fru innan vi är för gamla
 • kunna köpa bra sjukvård
 • kunna köpa bra utbildningar
 • arbeta med det jag vill för att det är kul
 • frihet att välja hur och vart jag spenderar min tid
 • ekonomiskt oberoende
 • god nattsömn

De negativa drivkrafterna, dvs sådant som jag inte vill är att,

 • gå i pension vid 69 års ålder (tidigast)
 • tvingas behöva välja mellan pengar och tid med familjen
 • se mina barn kämpa för att komma in på en omöjlig bostadsmarknad
 • se mina barn behöva välja en utbildning för pengarna och inte för intressets skull
 • se mina barn skuldsätta sig upp över öronen för att utbilda sig
 • behöva följa nyheterna för att ligga steget före
 • behöva bry mig om vilken hopplös koalition av politiker som slarvar bort vår välfärd.

Mina drivkrafter sammanfattade i några nyckelord är: trygghet, lugn, familj, frihet och en djup misstro på förvaltandet av välfärdsstaten. Som sagt både positiva och negativa drivkrafter. Jag sparar långsiktigt till pension och till barn. Eftersom jag har 30 år till allmänpension och väldigt små barn så kan (och bör) jag ta en hög risk med mycket aktiefonder i mitt sparande. Jag planerar inte att någonsin ta ut pengarna – planen är att leva på avkastningen.

2. Vet jag något som andra inte vet?

När någonting redan är genomtänkt och välgjort så behöver vi inte uppfinna hjulet igen. RikaTillsammans distillerar strategivägvalet till två frågor,

 1. Har jag förmågan och kompetensen att hitta felvärderade bolag?
 2. Har jag förmågan och kompetensen att förutsäga marknadens rörelser?

Om du svarar ja på någon av frågorna så tillhör du en liten skara människor som anser sig kunna vaska fram guldkorn i ett hav av olika tillgångar och företag. Du kan köpa billigt och sälja dyrt och sedan bara använda dina kunskaper för att upprepa processen. Du behöver inte köpa några indexfonder för du vet redan vilka marknader eller företag som kommer slå index. Du tar lätt reda på vilka tillgångar eller marknader som du ska ligga tungt i för att överavkasta mot dina jämförelseindex.

Svarar du nej däremot så tillhör du samma kategori som alla oss andra (mig inklusive). Vår största styrka är att vi erkänner vår svaghet, för när vi erkänner att vi inte kan slå marknaden så blir vi ödmjuka nog att se till fakta: Bara 6 av 1000 aktivt förvaltade fonder klarar av att konsekvent slå sina jämförelseindex över lång tid. Vår styrka är att vi kan prestera bättre än de flesta bara genom att köpa billiga, passivt förvaltade indexfonder istället.

Koncentrera inte risken på en marknad, sektor eller företag om du inte har mycket goda anledningar att tro att det kommer slå världsindex på sikt. Att avvika från globala index är att koncentrera risken – t.ex. som genom en investering på svenska börsen. 

En passande investeringsstrategi är väldigt viktig att ha oavsett vilka förmågor du besitter!

Jag vill förtydliga att man inte kan få någon fördel av att läsa tidningarna. Varje gång du läser en rubrik i tidningen så får du förutsätta att kunskapen redan är gammal och att det därför redan är för sent att agera på den. Dagens Industri, Privata Affärer eller Affärsvärlden tar mycket av sina nyheter från amerikanska källor t.ex. Financial Times så redan där är “nyheten” nästan en dag gammal. En del av strategin kan vara att inte läsa nyheterna överhuvudtaget. Det rekommenderar jag varmt. Försök inte tajma marknaden.

3. Vad är min placeringshorisont

En lång placeringshorisont innebär att vi kan ta en högre risk för att få en högre avkastning (förhoppningsvis – det finns inga garantier). En tumregel är att allokera ca 10% aktiefonder per år som du har kvar till uttag. Resten bör ligga i räntefonder. Om man har en väldigt lång placeringshorisont (10+ år) så är det vanligt att man lägger ca 90% aktiefonder och 10% räntefonder, vilket kallas för 90/10-fördelning.

4. Vad har jag för risktolerans

Hur tror du att du kommer må när ditt sparande dyker med -40% som det gjorde 2008/09? Inte särskilt bra är nog svaret. Frågan är bara hur dåligt – så pass att du får svårt att sova om nätterna? Kanske tom så pass att du säljer av innehavet helt? Det är inte lätt att veta på förhand hur man mår och reagerar när marknaden oundvikligen kraschar, vilket den i snitt gör vart 7:e år. Det är därför vi har en strategi – då vet vi redan på förhand hur vi ska agera när det oundvikliga inträffar.

Om du är en personlighet som mår dåligt när värdet på dina tillgångar går ner så rekommenderar jag inte att man ska ta särskilt hög risk. en 60/40 portfölj med 60% aktiefonder och 40% räntefonder ger då en god balans mellan ekonomisk motor i sparandet och broms när marknaden faller. Utgå från det och sedan kan du öka till 70/30, 80/20, 90/10 eller tom 100/0 beroende på hur lång din placeringshorisont är och hur risktolerant du tror dig vara. Kom bara ihåg att det är för sent att ändra något när skiten träffar fläkten – då är det bara att åka med.

Målet är ju att vi ska må bra hela tiden och att vi ska känna oss trygga i strategin. Då ökar sannolikheten för att vi tar bra beslut och att vi fullföljer planen. Det tjänar vi pengar på!

5. Annat som kan vara viktigt

Frågorna 1-4 ovan kommer utgöra grundbultarna i din strategi. Jag vill ändå tipsa om fler bra förhållningssätt som jag tycker borde ingå och som jag själv använder mig av.

Månadsspara

Månadsspara med autogiro så får du kontinuitet i sparandet. Dessutom kommer du att köpa dig igenom både upp- och nedgångar vilket kommer ge dig en jämnare avkastning på portföljen.

Lita på strategin och kolla inte “hur det går” för portföljen

Det minskar risken för att vi tar impulsiva beslut.

Ändra inte på strategin om inte förutsättningarna ändras

En ändrad förutsättning är tex tidigare pension, inte en börsnedgång.

Ombalansera en gång om året

Helst inte oftare för då är vi inne och pillar på innehavet vilket vi bör försöka undvika.

Hitta balans mellan att spara och att leva i nuet

Det har jag skrivit mer om här.

Slutord och sammanfattning

Det är viktigt att ha en strategi innan man placerar sina pengar. Den berättar för oss hur vi ska agera och reagera när sparandet går upp och ned. En bra strategi är inget man kopierar utan den tas fram genom att vi är ärliga med oss själva.

Jag har själv länge investerat i enskilda aktier på den svenska börsen och gjort bra vinster. Jag började faktiskt min investerarkarriär med ambitionen att hitta undervärderade utdelningsaktier. Målet då var ekonomisk frihet, precis som nu, men medlet var utdelningsaktier istället för indexfonder. Det var när jag aktivt började mig med mina jämförelseindex (mest SIX30RX) som det blev tydligt att jag hade svårt att överprestera konsekvent. Jag var med andra ord nästan lika bra som genomsnittet, och för det betalade jag en hel del i courtage genom aktiv handel. Det var därför jag gick över till att handla med indexfonder istället.

Indexfonder är ett fantastiskt redskap för alla oss som svarar nej på frågorna:

 1. Har jag förmågan och kompetensen att hitta felvärderade bolag?
 2. Har jag förmågan och kompetensen att förutsäga marknadens rörelser?

Vare sig professionella fondförvaltare vill erkänna det eller inte så visar ju forskningen att även dom skulle kunna ge sina kunder bättre avkastning med indexfonder istället för genom aktiv fövaltning (fast då kan de ju inte ta ut höga fina avgifter från ditt sparande).

— SLUT ARTIKEL — 

 

 Läs mer!

En kommentar för “Guide till att välja sin egen Investeringsstrategi​”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nya Artiklar och Inlägg

- Nya inlägg varje vecka -

Gross Index (GI) är att föredra enligt Hernhag

No Comments

Aktieutdelning står för kanske hälften av avkastningen sett över flera års sikt. Ett prisindex exkluderar däremot all utdelning och tar bara med kursrörelserna. Det gör att de vanligaste börsindexen blir missvisande, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika på Privata Affärer.

Läs hela artikeln »

Guide till att välja sin egen Investeringsstrategi​

1 Comment

En investeringsstrategi är ett förhållningssätt med ett antal regler för hur man väljer att placera och förvalta sina pengar. Alla behöver välja sin egen strategi utefter sina egna behov och personlighet. Min ambition är att hjälpa oss att hitta en strategi som gör att vi sover gott om nätterna och ändå får en avkastning som vi kan känna oss nöjda med. En bra strategi är viktig – den är bojen som vi klamrar oss fast vid när havet stormar.

Läs hela artikeln »

Att spara och att leva samtidigt – Om prioriteringar och tips på hur man kan tänka

No Comments

Det är inte nödvändigtvis så att man måste offra en hel livsstil för att spara till framtiden. Ofta har vi allt som vi behöver redan nu men vi gör felaktiga prioriteringar eller inga aktiva prioriteringar alls. Genom att helt skoningslöst döda alla utgifter som inte ger oss mycket värde tillbaka så frigör vi resurser som vi därefter kan fördela för ett rikare liv: investera en del för framtiden och investera en del i nutiden på sådant som gör oss lyckligare.

Läs hela artikeln »

Frihetsräknaren

Uppdaterades senast 2019-12-07. Räknaren uppdateras en gång per kvartal.

 > Vad är detta? Läs mer här!

- Om mig -

Jag heter Joacim Törnqvist och jag skriver om hur vi kan investera våra pengar för att bli ekonomiskt fria.

Jag är Civilingenjör i Teknisk Fysik, Systemingenjör inom svensk privatindustri, pappa till två småttingar och lyckligt gift. 

Sparande och investeringar ska vara enkelt, effektivt och billigt. Det ska inte kräva en massa tid och förkunskaper. Investera på lång sikt och luta dig tillbaka så gör tiden jobbet åt dig. Läs mer om mina drivkrafter, motivation och bakgrund här

2019 startade vi våran egen resa mot ekonomisk frihet. Häng med du också!

Ansvarsbegränsning

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Fritidövertid.se ska ses som rådgivning. Jag skriver endast för att inspirera andra.

Copyright 2019-2020
Alla rättigheter reserverade

Fritidövertid.se