Publicerat den 13 jan 2020

Spara, Amortera eller Investera
Ett räkneexempel med skatt och inflation

 

Exempel för olika sparalternativ

Låt säga att du äger ett hus som du har lånat 3,000,000 kr till. Du har en bolåneränta på 3,0% som du lyckats binda över 20 år så den står oförändrad från dag 1. Som av en händelse är huset just nu värderat till exakt 3,000,000 kr. Du börjar med 0 kr på sparkontot och sätter av 10,000 kr per månad i 20 år. Efter 20 år är det dags att sälja huset.

Vi räknar med 3% värdeökning per år på huset (ursprungligen värt 3Mkr i exemplet). 30% vinstskatt vid försäljning dras av, och inflationen på 2% per år är inräknad. Vi tar inte med statligt ränteavdrag i beräkningen.

Så här kan avkastningen (efter skatt) då se ut för olika alternativ efter 20 år,

A) Bankkonto med 0% ränta och 0 kr amortering

Du har sparat undan 3,000,000 kr på ett lönekonto och inte amorterat alls på huset. Värdet på pengarna som sitter på lönekontot är efter inflation värda 2,044,000 vilket motsvarar en förlust på 956,000 kr.

När du säljer huset ser det på pappret ut som att du gått med vinst – hela +1,582,000 kr efter skatt – men vi vet att så egentligen inte är fallet. Årlig inflation över 20 års tid tar ut sin rätt och det som återstår av din vinst motsvarar en köpkraft om endast 1,106,000 kr i dagens penningavärde. Därtill har du betalat nästan 1,496,000 kr i ränteutgifter efter inflation så huset blev ingen kanonaffär direkt: totalt sett motsvarande minus 389,000 kr.

  • Total förlust efter 20 år är -1,345,000 kr.

B) Amortering av bolånet

Med hjälp av hård amortering så har du minskat dina ränteutgifter rejält. Precis som i exempel A ovan så tar du på pappret hem en vinst efter skatt på +1,582,000 kr som efter inflation motsvarar en köpkraft om endast 1,106,000 kr. Skillnaden nu är att du har amorterat så summan av ränteutgifterna är sammanlagt 887,000 kr istället för 1,496,000 kr.

  • Total vinst efter 20 års tid är +219,000 kr.

C) Investera i billiga, globala indexfonder

Skatten är på ISK är ungefär 1,5% per år vilket vi antar står sig de kommande 20 åren. Den förväntade genomsnittliga avkastningen på passivt förvaltade globala indexfonder kan antas vara ungefär 8% per år. Totalt efter skatt och inflation (nettoavkastning om 5,5%) ger det oss en köpkraft motsvarande ungefär 4,400,000 kr. En vinst på 1,400,000 kr.

Huset blev en förlustaffär precis som i A med -389,000 kr eftersom vi inte amorterat.

  • Total vinst efter 20 års tid är +1,011,000 kr

Kommentarer till resultatet

Jag tycker att man bör påpeka att Alt B innebär att man binder sitt kapital och måste sälja sin bostad för att få ut pengarna. Man skulle i princip behöva flytta till en hyresrätt eller ett ruckel på landet för att få ut mer fritt kapital än vid sparande på ett vanligt lönekonto. Skulle man sälja bostaden och sedan flytta till en likvärdig eller dyrare bostad så måste man räkna bort hela värdeökningen eftersom den nya bostaden har haft samma värdeutveckling – kom ihåg att en värdeutveckling alltid är relativ till något annat (om allt har samma värdeutveckling så får du ju inte ut några pengar). 

När man amorterar tappar man dessutom hävstång på investeringen och går miste om inflationsbidraget till minskad skuld. 

Edit 2020-01-14
Jag har fått frågor på vad "hävstång på investeringen" betyder så jag förtydligar med ett exempel men räknar inte med skatter, avgifter, inflation, amorteringar mm. Låt säga att du köper ett hus för 1,000,000 kr. Du säljer huset om 10 år för 2,000,000 kr. Hur stor vinst har du gjort på dina pengar?

A) Du lägger in 100,000 kr själv och lånar 900,000 kr från banken. Vid försäljning får du betala tillbaka lånet och kvar i vinst får du 1,000,000 kr. 1,000,000 / 100,000 kr = En vinstmarginal med 1000%.

B) Du lägger in 900,000 kr själv och lånar 100,000 kr från banken. Vid försäljning får du betala tillbaka lånet och kvar i vinst får du 1,000,000 kr. 1,000,000 / 900,000 = En vinstmarginal med 110%.

Exemplet ovan visar att hävstången i det här fallet är lånet från banken. Desto större hävstång du har (storleken på lånet i förhållande till din egen insats) desto högre procentuell avkastning får du. En vinst på 1000% är ju fantastiskt bra på 10 år. Hävstång slår både uppåt och nedåt så en förlust kommer också att förstärkas enligt samma princip. 

Inflationen äter upp tillgångar men den äter även upp skulder vilket är positivt för oss. Vi kan med andra ord tjäna pengar på att låna pengar billigt och sedan låta inflationen betala av skulden (betrakta inte detta som en rekommendation av något slag). Det är ju faktiskt så svenska staten gör… Ett lån på 3,000,000 kr är med en årlig inflation på 2% bara värt ungefär 2,000,000 kr efter 20 år. Det är en värdeminskning på lånet med ungefär 30% utan att du har amorterat en endaste krona.

Skulle man inkludera ränteavdrag eller lägre ränta på bolånet så gynnar det alternativen A) bankkonto och C) investera. Den enda gången som det verkar som att alternativ B) amortering skulle vara bra är ju ifall bolåneräntan skulle sticka iväg en bra bit över 3%. 

C) Investera ger utan tvekan bäst totalavkastning och dessutom en stor mängd fritt kapital att röra sig med vilket är en trygghet i sig. Tandläkaren bryr sig ju inte i hur mycket du har amorterat på kåken…

Slutord och sammanfattning

I den mån du kan välja så borde du:
  1. Investera
  2. Amortera
  3. Spara på lönekonto

— SLUT ARTIKEL — 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nya Artiklar och Inlägg

- Nya inlägg varje vecka -

Gross Index (GI) är att föredra enligt Hernhag

No Comments

Aktieutdelning står för kanske hälften av avkastningen sett över flera års sikt. Ett prisindex exkluderar däremot all utdelning och tar bara med kursrörelserna. Det gör att de vanligaste börsindexen blir missvisande, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika på Privata Affärer.

Läs hela artikeln »

Guide till att välja sin egen Investeringsstrategi​

1 Comment

En investeringsstrategi är ett förhållningssätt med ett antal regler för hur man väljer att placera och förvalta sina pengar. Alla behöver välja sin egen strategi utefter sina egna behov och personlighet. Min ambition är att hjälpa oss att hitta en strategi som gör att vi sover gott om nätterna och ändå får en avkastning som vi kan känna oss nöjda med. En bra strategi är viktig – den är bojen som vi klamrar oss fast vid när havet stormar.

Läs hela artikeln »

Att spara och att leva samtidigt – Om prioriteringar och tips på hur man kan tänka

No Comments

Det är inte nödvändigtvis så att man måste offra en hel livsstil för att spara till framtiden. Ofta har vi allt som vi behöver redan nu men vi gör felaktiga prioriteringar eller inga aktiva prioriteringar alls. Genom att helt skoningslöst döda alla utgifter som inte ger oss mycket värde tillbaka så frigör vi resurser som vi därefter kan fördela för ett rikare liv: investera en del för framtiden och investera en del i nutiden på sådant som gör oss lyckligare.

Läs hela artikeln »

Frihetsräknaren

Uppdaterades senast 2019-12-07. Räknaren uppdateras en gång per kvartal.

 > Vad är detta? Läs mer här!

- Om mig -

Jag heter Joacim Törnqvist och jag skriver om hur vi kan investera våra pengar för att bli ekonomiskt fria.

Jag är Civilingenjör i Teknisk Fysik, Systemingenjör inom svensk privatindustri, pappa till två småttingar och lyckligt gift. 

Sparande och investeringar ska vara enkelt, effektivt och billigt. Det ska inte kräva en massa tid och förkunskaper. Investera på lång sikt och luta dig tillbaka så gör tiden jobbet åt dig. Läs mer om mina drivkrafter, motivation och bakgrund här

2019 startade vi våran egen resa mot ekonomisk frihet. Häng med du också!

Ansvarsbegränsning

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Fritidövertid.se ska ses som rådgivning. Jag skriver endast för att inspirera andra.

Copyright 2019-2020
Alla rättigheter reserverade

Fritidövertid.se