Publicerat den 27 jan 2020

Läsvärt: Gross Index (GI) är att föredra enligt Hernhag

Marcus Hernhag skriver en krönika om index i Privata Affärer den 27/1 som jag tycker är läsvärd. Klicka här för att gå till originalet eller läs artikeln nedan.

Hernhag: Därför är index som inkluderar utdelning bäst 

Krönika Aktieutdelning står för kanske hälften av avkastningen sett över flera års sikt. Ett prisindex exkluderar däremot all utdelning och tar bara med kursrörelserna. Det gör att de vanligaste börsindexen blir missvisande, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Att det fortfarande finns prisindex är mer eller mindre en gåta för mig. Varför har Stockholmsbörsen så länge fokuserat mot den typen av index? Och varför används de så ofta i börsnyheter? Tittar jag på till exempel Avanzas sida Börsen idag ser jag två prisindex för Sverige högst upp i indexlistan.

Aktieutdelning står för kanske hälften av avkastningen sett över flera års sikt. Ett prisindex exkluderar all utdelning och tar bara med kursrörelserna. Även om utdelningen står för en liten del av avkastningen finns det aldrig anledning att exkludera den.

Att exempelvis storbolagsindexet OMXS30PI och det bredare indexet OMXSPI är så populära vet jag inte. PI står för prisindex. Avkastningsindex ska sluta på GI som i gross index, vilket betyder bruttoavkastande. Det innebär att det är före eventuella skatteeffekter på utdelningen och både den och kursutvecklingen ingår. Avkastningsindex beräknas också så att utdelningen återinvesteras.

Dow Jones Industrial Average kallas till vardags för Dow Jones-indexet. Det är inget avkastningsindex, men det heller inget prisindex. Det är justerat för utdelningar, men de är inte återinvesterade så ränta-på-ränta-effekten på verkar inte. Sammantaget ett helt okej upplägg det också.

Utgångstipset är att jämföra dig med rätt index om du alls ska använda börsindex. Har du aktier med liten eller ingen utdelning spelar det mindre roll vad du väljer, men som utdelningsinvesterare är det lätt att bli förvirrad när börsens utveckling ofta låter sämre än vad den är tack vare användandet av prisindex.

Ska du alls titta på hur börsen går i allmänhet eller jämföra dig med ett index välj ett totalavkastande.

— SLUT ARTIKEL — 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nya Artiklar och Inlägg

- Nya inlägg varje vecka -

Gross Index (GI) är att föredra enligt Hernhag

No Comments

Aktieutdelning står för kanske hälften av avkastningen sett över flera års sikt. Ett prisindex exkluderar däremot all utdelning och tar bara med kursrörelserna. Det gör att de vanligaste börsindexen blir missvisande, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika på Privata Affärer.

Läs hela artikeln »

Guide till att välja sin egen Investeringsstrategi​

1 Comment

En investeringsstrategi är ett förhållningssätt med ett antal regler för hur man väljer att placera och förvalta sina pengar. Alla behöver välja sin egen strategi utefter sina egna behov och personlighet. Min ambition är att hjälpa oss att hitta en strategi som gör att vi sover gott om nätterna och ändå får en avkastning som vi kan känna oss nöjda med. En bra strategi är viktig – den är bojen som vi klamrar oss fast vid när havet stormar.

Läs hela artikeln »

Att spara och att leva samtidigt – Om prioriteringar och tips på hur man kan tänka

No Comments

Det är inte nödvändigtvis så att man måste offra en hel livsstil för att spara till framtiden. Ofta har vi allt som vi behöver redan nu men vi gör felaktiga prioriteringar eller inga aktiva prioriteringar alls. Genom att helt skoningslöst döda alla utgifter som inte ger oss mycket värde tillbaka så frigör vi resurser som vi därefter kan fördela för ett rikare liv: investera en del för framtiden och investera en del i nutiden på sådant som gör oss lyckligare.

Läs hela artikeln »

Frihetsräknaren

Uppdaterades senast 2019-12-07. Räknaren uppdateras en gång per kvartal.

 > Vad är detta? Läs mer här!

- Om mig -

Jag heter Joacim Törnqvist och jag skriver om hur vi kan investera våra pengar för att bli ekonomiskt fria.

Jag är Civilingenjör i Teknisk Fysik, Systemingenjör inom svensk privatindustri, pappa till två småttingar och lyckligt gift. 

Sparande och investeringar ska vara enkelt, effektivt och billigt. Det ska inte kräva en massa tid och förkunskaper. Investera på lång sikt och luta dig tillbaka så gör tiden jobbet åt dig. Läs mer om mina drivkrafter, motivation och bakgrund här

2019 startade vi våran egen resa mot ekonomisk frihet. Häng med du också!

Ansvarsbegränsning

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Fritidövertid.se ska ses som rådgivning. Jag skriver endast för att inspirera andra.

Copyright 2019-2020
Alla rättigheter reserverade

Fritidövertid.se