Kom igång och börja investera

- En guide i 6 enkla steg -

Vart börjar man och hur kommer man igång? Den här guiden är till för att underlätta för dig som är intresserad att komma igång med din egen resa till Ekonomisk Frihet.

Steg 1. Öppna ett konto hos en nätmäklare

Eftersom fondutbudet kan variera så rekommenderar jag någon av nätmäklarna Avanza eller Nordnet. Det är klart att det går att öppna ett konto hos någon av de äldre bankerna men ofta är utbudet kraftigt begränsat till deras egna produkter och det vill vi undvika. 

  • Avanza tycker jag grafiskt är mycket snyggare och sidan är enklare att navigera. Avanza har dessutom mycket bra egna produkter som tex Avanza Global
  • Nordnet har till skillnad från Avanza avtal med tyska börsen DAX vilket öppnar för möjligheter med handel i fysiskt guld. Dessutom är jag ett stort fan av Nordnets tjänst Shareville där man kan dela sin portfölj och hitta inspiration från andra.
  • Fritid Övertids portfölj är anpassad för att passa båda alternativen så välj det som känns bäst bara. Själv använder jag Nordnet. Det går att byta nätmäklare kostnadsfritt senare om man skulle ångra sig. Det kräver dock lite pappersarbete och tar ganska lång tid.

Steg 2. Öppna ett ISK

Öppna ett investeringssparkonto (ISK). Det gör man enkelt genom några knapptryck på datorn. Det är i skrivande stund helt kostnadsfritt att öppna flera konton efter behov. Vi har tex ett för oss själva och ett för barnen. 

Steg 3. Sätt upp ett automatiskt månadssparande 

Exemplet nedan är från Nordnet men det fungerar på liknande sätt hos andra nätmäklare.

Starta ett automatiskt månadssparande via autogiro hos din nätmäklare för att komma igång med sparandet på riktigt.

Välj sedan "Sätt upp månadsspar" och klicka på "starta sparande i fonder".

Nu får du fylla i om du vill spara med autogiro eller fast belopp. Ange vilket konto pengarna ska dras ifrån (förslagsvis ditt lönekonto) och vilken dag i månaden som pengarna ska dras. Jag rekommenderar att sätta den 26:e för då hinner du inte vänja dig allt för mycket vid att pengarna ligger tillgängliga på kontot.

Nu är vi äntligen redo att välja fonder och börja investera!

Det finns mycket bra hjälp att få hos respektive nätmäklare på hur du sätter upp ett automatiskt månadssparande. Jag rekommenderar starkt att man använder sig av autogiro och att man ser till att pengarna dras så fort lönen kommer in på kontot. Då får man kontinuitet i sparandet vilket är bra för avkastningen! Då behöver du inte logga in månadsvis för att köpa nya fondandelar utan du kan luta dig tillbaka och låta sparandet sköta sig självt. Det är ett bra sätt att hålla sig till sin investeringsstrategi och inte ta dumma beslut längs vägen. 

Steg 4. Välj fonder och fördelning

Nu är det bara att välja fonder. Skriv namnet på fonden som du vill spara i i sökrutan och tryck “lägg till” när du hittat igen den så dyker den upp i listan. Lägg till alla fonder som du vill spara i och sedan kan du välja fördelning i % mellan de olika innehaven.

Sök fram de fonder du vill spara i och klicka "lägg till". Välj sedan fördelning mellan de olika fonderna i listan du skapat.

Listan ovan är ett exempel på hur en fondportfölj kan se ut och hur man kan lägga upp fördelningen. Om du inte vet vad du ska köpa och behöver inspiration så rekommenderar jag Fritid Övertids investeringsstrategi.

Klicka på “Starta månadsspar”. Grattis nu är du igång!

Steg 5. Luta dig tillbaka och låt pengarna jobba åt dig istället för tvärtom

Nu behöver du inte göra något mer förrän om ett år. Pengarna är satta i arbete och nu är det bara att låta tiden gå. 

Steg 6. Ombalansera en gång om året  

Ett år har gått och under året har vissa av dina fonder gått bättre än andra. Det betyder att fördelningen mellan dina fonder inte ser ut som den gjorde när du först la upp månadssparandet. 

Exempel: Fond A skulle utgöra 15% av din portfölj när du la upp sparandet, men eftersom fond A har gått väldigt bra under året så utgör den nu istället 25% av portföljen. Då vill vi sälja av 10% och placera det i övriga fonder så att vi återståller fördelningen.
Det enklaste sättet att ombalansera portföljen är att sälja av hela innehavet och sedan köpa allt igen med den fördelning som man vill ha. Den som är kunnig kan även räkna fram hur stora delar av innehavet som ska säljas av och vart pengarna ska läggas istället.

Slutord

- Det viktigaste är att komma igång -

Det finns massor med information tillgängligt om hur man sparar och investerar. Tyvärr är det svårt för någon som är ny att sortera ut vilka råd som är bra och vilka råd som man bör undvika när alla säger sig vara lika säkra på sin sak. Media hjälper oftast inte till eftersom deras affärsmodell bygger på att sälja åsikter, osäkerhet, rädsla och reklam.

Hur borde man egentligen agera på ännu ett tweet från Trump?

Det spelar ingen roll att vi vet om det för vi påverkas ändå på olika sätt. Det avskräcker många från att börja spara och investera trots att inget av det här är något nytt. I genomsnitt kraschar börsen vart 7:e år hur vi än gör och sannolikheten är stor att det kommer fortsätta så.

Vi intalar oss själva att det är nya tider nu och att gammal kunskap inte längre gäller men det stämmer inte. Börsen får sitt bränsle från girighet och rädsla, precis som det alltid har varit. Det är vår natur och den ändrar sig inte de kommande 30 åren. CNN Money har en intressant börsindikator… “Rädsla- och Girighetsindex: vilken känsla driver marknaden just nu?”…

Börsen präglas just nu av extrem girighet men förra året var det extrem rädsla. Det svänger ofta fort mellan ytterligheter.

Det är just på grund av vårat mänskligt irrationella beteende som det är så omöjligt att förutse marknadens rörelser. När du själv läser rubrikerna i tidningen är kunskapen redan gammal och det är för sent att göra något. Matematiska analyser hjälper inte när vi agerar som flyktdjur och springer i grupp trots att vi inte ens vet varför vi springer.

En bra investeringsstrategi är därför långsiktig och dessutom helt oberoende av nyheter och omvärldsanalyser. Strunta i vad nyheterna säger för det viktigaste är att du bara kommer igång och börjar spara!

Hur vet stimmet att ledarfisken har en plan när börshajen närmar sig? Kan du peka ut ledarfisken?

Mer pengar har förlorats genom tiderna för att man av rädsla har avvaktat och stått utanför börsen än det har förlorats p.g.a. nedgångar.

Så kom igång nu och börja spara! Det bästa tillfället var för 10 år sedan, men det näst bästa tillfället är idag.

 

Tack.

— SLUT ARTIKEL —

Nya Artiklar och Inlägg

- Nya inlägg varje vecka -

Gross Index (GI) är att föredra enligt Hernhag

No Comments

Aktieutdelning står för kanske hälften av avkastningen sett över flera års sikt. Ett prisindex exkluderar däremot all utdelning och tar bara med kursrörelserna. Det gör att de vanligaste börsindexen blir missvisande, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika på Privata Affärer.

Läs hela artikeln »

Guide till att välja sin egen Investeringsstrategi​

1 Comment

En investeringsstrategi är ett förhållningssätt med ett antal regler för hur man väljer att placera och förvalta sina pengar. Alla behöver välja sin egen strategi utefter sina egna behov och personlighet. Min ambition är att hjälpa oss att hitta en strategi som gör att vi sover gott om nätterna och ändå får en avkastning som vi kan känna oss nöjda med. En bra strategi är viktig – den är bojen som vi klamrar oss fast vid när havet stormar.

Läs hela artikeln »

Att spara och att leva samtidigt – Om prioriteringar och tips på hur man kan tänka

No Comments

Det är inte nödvändigtvis så att man måste offra en hel livsstil för att spara till framtiden. Ofta har vi allt som vi behöver redan nu men vi gör felaktiga prioriteringar eller inga aktiva prioriteringar alls. Genom att helt skoningslöst döda alla utgifter som inte ger oss mycket värde tillbaka så frigör vi resurser som vi därefter kan fördela för ett rikare liv: investera en del för framtiden och investera en del i nutiden på sådant som gör oss lyckligare.

Läs hela artikeln »
Ansvarsbegränsning

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Fritidövertid.se ska ses som rådgivning. Jag skriver endast för att inspirera andra.

Frihetsräknaren

Uppdaterades senast 2019-12-07. Räknaren uppdateras en gång per kvartal.

 > Vad är detta? Läs mer här!

- Om mig -

Jag heter Joacim Törnqvist och jag skriver om hur vi kan investera våra pengar för att bli ekonomiskt fria.

Jag är Civilingenjör i Teknisk Fysik, Systemingenjör inom svensk privatindustri, pappa till två småttingar och lyckligt gift. 

Sparande och investeringar ska vara enkelt, effektivt och billigt. Det ska inte kräva en massa tid och förkunskaper. Investera på lång sikt och luta dig tillbaka så gör tiden jobbet åt dig. Läs mer om mina drivkrafter, motivation och bakgrund här

2019 startade vi våran egen resa mot ekonomisk frihet. Häng med du också!

Ansvarsbegränsning

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Fritidövertid.se ska ses som rådgivning. Jag skriver endast för att inspirera andra.

Copyright 2019-2020
Alla rättigheter reserverade

Fritidövertid.se