Vår Investeringsstrategi

- Enkel, billig och effektiv -

Uppdatering 2020-01-08 

Vårat sätt på att utvärdera indexfonder på Fritid Övertid har mycket gemensamt med hur en av Sveriges största ekonomibloggar, RikaTillsammans.se, gör det. Det är inte konstigt – det är ett styrketecken och en bekräftelse på att modellen fungerar. Den 8/1 2020 så blev samtliga av deras portföljer topprankade på Shareville (topp 10%). Jag vill gratulera Jan och Caroline och tacka för deras fantastiska arbete, samtidigt som det bevisas om och om igen att globala indexfonder är rätt väg att gå. Grattis till alla oss som nått denna insikt!

Fortsätt läsa för att ta nästa steg i ditt sparande! /J. Törnqvist

Portföljen

Jag tjänar inte något på dela med mig av vår investeringsstrategi. Jag vill bara sprida mina kunskaper och intresset för investerande i syfte att inspirera andra.

Det är viktigt att du inte bara kopierar portföljen utan att förstå de underliggande förutsättningarna. Min strategi kanske inte resonerar med hur din strategi borde se ut. Läs därför gärna förklaringen innan du investerar dina egna pengar. 

Våra portföljer med fördelningar hittar du även igen på Shareville (alias Sotsog) som är en tjänst som Nordnet tillhandahåller åt sina kunder. Tjänsten är tyvärr inte tillgänglig om du istället väljer att spara via Avanza.
 

Sammanfattning

 • Samtliga indexfonder är passivt förvaltade och har en låg avgift (bortsett från Handelsbanken småbolag). Total portföljavgift på 0.30% per år uppfyller vårat mål.
 • Vi sparar på väldigt lång sikt, över 20 år. Därför kan vi ha en 100/0 fördelning just nu.
 • Vi förväntar oss en genomsnittlig avkastning över tid på 7-8% per år.
 • USA är världens största marknad. Vi exponerar oss med 50-60% vilket motsvarar deras andel av världsekonomin. 
 • Länsförsäkringar Global Indexnära, SPP Aktiefond Global A och DNB Global Indeks A är i princip samma typ av fond  fast med olika fondförvaltare (en skillnad är att SPP har viss exponering mot tillväxtmarknader). De är indexnära, billiga, och representerar världsmarknaden. Vi sätter 75% här. Eftersom detta ugör vår bas vill vi inte sätta hela 75% hos en och samma förvaltare, och det är därför som vi delar upp den här delen i 1/3 per förvaltare.
 • Stora bolag har bevisat sitt värde och sin förmåga att växa på lång sikt. Portföljen består till största del av stora företag.
 • Små bolag får vi in via Handelsbanken GI Småbolag Ind Cri A1 SEK . Tyvärr är den dyr (0.6% i skrivande stund). Den ökar dock portföljens diversifiering och vi hoppas att små bolag ökar risken och därmed avkastningen något. Vi allokerar 15%.
 • I tillväxtmarknader allokerar vi ca 10%. Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära och Swedbank Robur Access Asien får stå för den delen. SPP Aktiefond Global A innehåller några procent till.
 • Vi månadssparar via autogiro vilket minskar risken för impulsköp med pengar som vi egentligen ska spara.
 • Vi kollar inte sparandet regelbundet och vi följer inte nyheterna eftersom det ändå inte spelar någon roll för oss med den här investeringsstrategin. Det minskar risken för att vi lockas till dumma impulsiva beslut.
 • Vi ändrar inte på strategin om inte förutsättningarna ändras. Tex senare pension, tidigare uttag etc. 

Strategin förklarad

Tvärtom mot vad många tror så är det mjuka värden och en stor dos självinsikt som avgör vilken typ av investerare du är. Vilken typ av investerare är du? Läs mer här.

De flesta förknippar sparande och investeringar på börsen med hög risk och trading i enskilda aktier på dagsbasis (s.k. day trading). Den som tror att det går att tjäna pengar på day trading tror inte att marknaden i snitt klarar av att prissätta aktier så som  den effektiva marknadshypotesen (EMH) påstår. Den säger oss att det inte går att hitta undervärderade aktier på kort sikt (mindre än ett år). Det betyder att en investerare eller fondförvaltare som handlar på kortare sikt än ett år i snitt inte kommer att kunna slå sitt jämförelseindex utan en stor dos tur (efter avgifter och skatter). 

Vår investeringsstrategi går i korta ordalag ut på att köpa billiga, passivt förvaltade, globala indexfonder på väldigt lång sikt. Dvs köpa och sedan sitta på innehavet. Den strategin har stöd i forskningen och eliminerar den största risken av alla: “magkänslan”. Jag slipper med andra ord sitta och följa nyheterna (något som jag f.ö. rekommenderar andra varmt att också göra).

Placeringshorisont

Vi har två portföljer som vi sparar i parallellt: Pension och barnspar. Eftersom tidshorisonterna för båda är 20+ år så är upplägget idag identiskt. Vi applicerar samma teori, fonder och fördelning. Upplägget dem emellan kan komma att skifta allt eftersom att vi närmar oss slutdatum.

Kom ihåg att fördelningen mellan tillgångsslag bör justeras med hänsyn till placeringshorisonten.

Avgifter

Låga avgifter är en hörnsten i min strategi. Portföljavgiften ska definitivt vara under 0.4% per år. Målet är vi ska ligga runt 0.3% för portföljen som helhet. Den totala avgiften får naturligtvis gärna vara ännu lägre men inte på bekostnad av diversifieringen. Läs mer om avgifternas roll i sparandet här.
 

Fördelning

Eftersom vi har en väldigt lång placeringshorisont (tid innan jag börjar sälja av delar av innehavet) så applicerar jag just nu en 100/0 fördelning (100% aktier och 0% andra tillgångsslag), istället för den generellt mer accepterade 90/10 fördelningen. Indirekt så påstår jag då också att jag har en hög risktolerans och att jag klarar av att hålla huvudet kallt och inte sälja bara för att börsen kraschar. I snitt kraschar börsen vart 7:e år.

Jag väljer att ha en hög exponering mot systematisk risk (kovarians mellan företag inom tillgångsslaget aktier) och förväntar mig därför i gengäld en i genomsnitt högre avkastning över tid jämfört med en 90/10 fördelning. Fördelarna med 90/10, 80/20 osv. är att man kan förvänta sig lägre nedgångar när de väl kommer. Det är ett sätt att skydda sitt kapital ifall man anser sig behöva sälja av det till förlust.

Fördelningen 100/0 kommer gradvis att skifta mot en slutgiltig 60/40 fördelning enligt allvädersportföljen desto närmare uttaget vi kommer. Vi skiftar alltså mot att skydda oss även mot systematisk risk (börskrascher) genom att diversifiera portföljen med hjälp av olika tillgångsslag: aktier, räntor, råvaror, obligationer mm. enligt Modern Portföljteori (MPT). Idén är att när värdet på ett eller flera tillgångsslag dyker så ska det alltid finnas minst ett annat tillgångsslag som ökar istället. Precis som vid landsvägscykling så vill vi att tillgångsslagen ska växeldra när det blåser motvind.’

En nyckelregel om du ska ta ut alla pengarna inom en viss tid är att inte allokera mer än ca 10% aktiefonder per år som du kan låta pengarna ligga orörda. Resten bör läggas i räntefonder. Exempelvis gäller då att om du har 4 år kvar till att du ska sälja av hela innehavet så bör du inte ha mer än 40% i aktiefonder. Då bör med andra ord lägga ca 60% ligga i räntefonder. Jag rekommenderar inte att man köper råvaror för avkastningens skull eftersom dom är väldigt volatila. Råvaror, tex guld, ger heller ingen ränta-på-ränta effekt eftersom dom inte ger någon utdelning. 

Leva på avkastningen

För att inte riskera att pengarna tar slut använder vi oss av statistiskt säkerställda uttagsnivåer (4%/år) för att minimera risken att vi äter upp baskapitalet pga stora sekventiella nedgångar. Om baskapitalet tar slut så har vi inga pengar som ger oss avkastning. Den nivå som medger ett sådant uttag kallas för Safe Withdrawal Rate.

4% per år baseras på 7% årlig genomsnittlig avkastning med avdrag för 2% inflation samt 1% skatter och avgifter. 7-2-1=4.

När vi säljer av andelar motsvarande 4% så tar vi av räntefonderna.

Ekonomisk frihet

Se definition i mitt inlägg Vad är ekonomisk frihet. Typiskt innebär ekonomisk frihet för de flesta idag ungefär 20.000 kr/mån i passiv inkomst. 20.000/4% = 6.000.000 kr totalt.

Följ hur långt vi själva har kommit i Frihetsräknaren.

Övriga kommentarer

Om ditt mål också är ekonomisk frihet så kan du tjäna på att ta ett helhetsgrepp på din ekonomi. Varje krona är lika mycket värd oavsett om den amorteras eller om den ligger i din tjänstepension. 
 

Saker att fundera på:

Nya Artiklar och Inlägg

- Nya inlägg varje vecka -

Gross Index (GI) är att föredra enligt Hernhag

No Comments

Aktieutdelning står för kanske hälften av avkastningen sett över flera års sikt. Ett prisindex exkluderar däremot all utdelning och tar bara med kursrörelserna. Det gör att de vanligaste börsindexen blir missvisande, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika på Privata Affärer.

Läs hela artikeln »

Guide till att välja sin egen Investeringsstrategi​

1 Comment

En investeringsstrategi är ett förhållningssätt med ett antal regler för hur man väljer att placera och förvalta sina pengar. Alla behöver välja sin egen strategi utefter sina egna behov och personlighet. Min ambition är att hjälpa oss att hitta en strategi som gör att vi sover gott om nätterna och ändå får en avkastning som vi kan känna oss nöjda med. En bra strategi är viktig – den är bojen som vi klamrar oss fast vid när havet stormar.

Läs hela artikeln »

Att spara och att leva samtidigt – Om prioriteringar och tips på hur man kan tänka

No Comments

Det är inte nödvändigtvis så att man måste offra en hel livsstil för att spara till framtiden. Ofta har vi allt som vi behöver redan nu men vi gör felaktiga prioriteringar eller inga aktiva prioriteringar alls. Genom att helt skoningslöst döda alla utgifter som inte ger oss mycket värde tillbaka så frigör vi resurser som vi därefter kan fördela för ett rikare liv: investera en del för framtiden och investera en del i nutiden på sådant som gör oss lyckligare.

Läs hela artikeln »
Ansvarsbegränsning

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Fritidövertid.se ska ses som rådgivning. Jag skriver endast för att inspirera andra.

Frihetsräknaren

Uppdaterades senast 2019-12-07. Räknaren uppdateras en gång per kvartal.

 > Vad är detta? Läs mer här!

- Om mig -

Jag heter Joacim Törnqvist och jag skriver om hur vi kan investera våra pengar för att bli ekonomiskt fria.

Jag är Civilingenjör i Teknisk Fysik, Systemingenjör inom svensk privatindustri, pappa till två småttingar och lyckligt gift. 

Sparande och investeringar ska vara enkelt, effektivt och billigt. Det ska inte kräva en massa tid och förkunskaper. Investera på lång sikt och luta dig tillbaka så gör tiden jobbet åt dig. Läs mer om mina drivkrafter, motivation och bakgrund här

2019 startade vi våran egen resa mot ekonomisk frihet. Häng med du också!

Ansvarsbegränsning

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Fritidövertid.se ska ses som rådgivning. Jag skriver endast för att inspirera andra.

Copyright 2019-2020
Alla rättigheter reserverade

Fritidövertid.se