Om mig & om Fritid Övertid

- Att bli Ekonomiskt Fri -

Jag heter Joacim Törnqvist och jag skriver om hur vi kan investera våra pengar för att bli ekonomiskt fria. Jag är Civilingenjör i Teknisk Fysik, Systemingenjör inom svensk privatindustri, tvåbarnsfar och lyckligt gift.

- Ekonomi, Frihet och Familj -
Namnet Fritid Övertid speglar vårt mål och anspelar på att vi istället för att jobba övertid kan ha Fritid på Övertid. Vi investerar oss fria för att själva kunna välja hur vi spenderar vår tid.

Låt det vara ditt eget val om du vill jobba extra. Som ekonomiskt fri så gör du det i så fall för att du vill och inte för att du måste. Jag är övertygad om att det gör oss lyckligare och att det i sin tur innebär att vi gör ett bättre jobb.

Ekonomi, sparande och investeringar är några av mina största intressen. Min utbildning hjälper mig att ta fram investeringsstrategier baserade på vetenskapliga grunder. Jag startade bloggen fritidövertid.se för att få dela med mig av mina kunskaper och för att inspirera andra till diskussion.

Mina drivkrafter är både positiva och negativa. De positiva drivkrafterna, sådant som jag vill, är,

 • upplevd trygghet
 • tid med familjen
 • behålla fysisk och mental hälsa
 • få tid att resa med min fru innan vi är för gamla
 • kunna köpa bra sjukvård
 • kunna köpa bra utbildningar
 • arbeta med det jag vill för att det är kul
 • frihet att välja hur och vart jag spenderar min tid
 • Inte behöva fundera över pengar
 • god nattsömn

De negativa drivkrafterna, dvs sådant som jag inte vill är att,

 • gå i pension vid 69 års ålder (tidigast)
 • tvingas behöva välja mellan pengar och tid med familjen
 • se mina barn kämpa för att komma in på en omöjlig bostadsmarknad
 • se mina barn behöva välja en utbildning för pengarna och inte för intressets skull
 • se mina barn skuldsätta sig upp över öronen för att utbilda sig
 • behöva följa nyheterna för att ligga steget före
 • behöva bry mig om vilken hopplös koalition av politiker som slarvar bort vår välfärd

Min filosofi är att sparande och investeringar ska vara enkelt, effektivt och billigt. Det ska inte kräva en massa tid och förkunskaper. Investera på lång sikt och luta dig tillbaka så gör tiden jobbet åt dig. 

2019 startade vi våran egen resa mot ekonomisk frihet. Häng med du också!

Investera dig ut ur Ekorrhjulet

- Spring inte snabbare, spring smartare -

“Ekorrhjul är ursprungligen en beteckning på en roterande trumma, oftast av ståltråd, som var en inredningsdetalj i burar där man höll ekorrar som sällskapsdjur[1].

Ekorrhjulet är även en metafor för människans till synes otacksamma strävan genom det moderna samhället. Trots alla ansträngningar finner man sig förbli på samma plats.” 

 – Wikipedia om ekorrhjul

Fråga inte så mycket. Spring snabbare bara!  Och glöm sen inte att hämta barnen på dagis.

Vi får vila när vi kommer fram.

Nya Artiklar och Inlägg

- Nya inlägg varje vecka -

Gross Index (GI) är att föredra enligt Hernhag

No Comments

Aktieutdelning står för kanske hälften av avkastningen sett över flera års sikt. Ett prisindex exkluderar däremot all utdelning och tar bara med kursrörelserna. Det gör att de vanligaste börsindexen blir missvisande, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika på Privata Affärer.

Läs hela artikeln »

Guide till att välja sin egen Investeringsstrategi​

1 Comment

En investeringsstrategi är ett förhållningssätt med ett antal regler för hur man väljer att placera och förvalta sina pengar. Alla behöver välja sin egen strategi utefter sina egna behov och personlighet. Min ambition är att hjälpa oss att hitta en strategi som gör att vi sover gott om nätterna och ändå får en avkastning som vi kan känna oss nöjda med. En bra strategi är viktig – den är bojen som vi klamrar oss fast vid när havet stormar.

Läs hela artikeln »

Att spara och att leva samtidigt – Om prioriteringar och tips på hur man kan tänka

No Comments

Det är inte nödvändigtvis så att man måste offra en hel livsstil för att spara till framtiden. Ofta har vi allt som vi behöver redan nu men vi gör felaktiga prioriteringar eller inga aktiva prioriteringar alls. Genom att helt skoningslöst döda alla utgifter som inte ger oss mycket värde tillbaka så frigör vi resurser som vi därefter kan fördela för ett rikare liv: investera en del för framtiden och investera en del i nutiden på sådant som gör oss lyckligare.

Läs hela artikeln »

Frihetsräknaren

Uppdaterades senast 2019-12-07. Räknaren uppdateras en gång per kvartal.

 > Vad är detta? Läs mer här!

- Om mig -

Jag heter Joacim Törnqvist och jag skriver om hur vi kan investera våra pengar för att bli ekonomiskt fria.

Jag är Civilingenjör i Teknisk Fysik, Systemingenjör inom svensk privatindustri, pappa till två småttingar och lyckligt gift. 

Sparande och investeringar ska vara enkelt, effektivt och billigt. Det ska inte kräva en massa tid och förkunskaper. Investera på lång sikt och luta dig tillbaka så gör tiden jobbet åt dig. Läs mer om mina drivkrafter, motivation och bakgrund här

2019 startade vi våran egen resa mot ekonomisk frihet. Häng med du också!

Ansvarsbegränsning

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Fritidövertid.se ska ses som rådgivning. Jag skriver endast för att inspirera andra.

Copyright 2019-2020
Alla rättigheter reserverade

Fritidövertid.se